Новите правила ще се прилагат от 1 юли 2020 г., а държавите членки имат срок до 31 декември 2019 г. да ги въведат в националното си законодателство.

Държавите членки ще обменят помежду си автоматично информация за докладваните схеми посредством централизирана информационна система, до която ще имат достъп данъчните власти на държавите членки, съобщава комисар Валдис Домбровскис.  Това ще става веднъж на три месеца, като първият автоматичен обмен трябва да е приключил до 31 октомври 2020 г.

„Увеличаването на прозрачността е ключово в нашата стратегия за противодействие на избягването на плащането на данъци“, е коментирал Горанов. По думите му докладването от страна на финансовите посредници ще позволи да се предотвратят случаи на пестене на данъци, преди още това да се е случило.

Консултантите и самите компании, които ползват схемите за пестене на данъци, ще подлежат на санкции.

Във вторник Съветът на финансовите министри отново направи промени в „черния“ списък на офшорките, въведен през декември 2017 г., които не желаят да се съобразяват с данъчните правила на ЕС.

От списъка са  извадени Бахрейн, Маршаловите острови и Сейнт Лусия. В същото време в него бяха включени Бахамите, Сейнт Китс и Невис и Американските Вирджински острови.

Горанов изпълни и личния си ангажимент от януари европейските институции да изпратят писма до офшорките, които са готови да съдействат на ЕС, с молба техните ангажименти за увеличаване на прозрачността и намаляване на данъчните измами да станат публични. В момента, в който се получат положителни отговори, ангажиментите на офшорките ще бъдат публикувани онлайн, посочва Горанов.