Последни новини
Home / Законът / Тръгва дисциплинарно дело срещу следователя Бойко Атанасов във ВСС

Тръгва дисциплинарно дело срещу следователя Бойко Атанасов във ВСС

Defakto.bg

Единодушно, прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно дело срещу следователя Бойко Атанасов. Негови съдници ще са Калина Чапкънова, Огнян Дамянов и Георги Кузманов.

Предложението е направено от градския прокурор на София Емилия Русинова, пряк ръководител на столичния следовател, известен с публичните си критики за делата на държавното обвинение (включително за шпицкомандата). Подробности не бяха съобщени.

Но неофициално стана ясно, че в основата на това дисциплинарно дело, както и на тръгнала в края на февруари друга проверка на ВСС срещу Атанасов по предложение на Сотир Цацаров, са изявления на следователя за краха на дела срещу организираната престъпност. В телевизионни интервюта той говори за сключени „срамни” споразумения и отказ от обвинения. Сочеше имената на сегашния шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев, даваше пример и с дело, водено от Емилия Русинова. Атанасов предупреди и за “канонада” от проверки, тръгнали срещу него.

Някои от тях са били по сигнали на Гешев, шефа на следствения отдел на спецпрокуратурата Нели Тодорова и бившия шеф на столичното следствие Иван Иванов. По тях етичната комисия на Софийската апелативна прокуратура е открила нарушения на правилата на професионалната етика в твърденията за сключени от Гешев „срамни” споразумения, в останалата част сигналите не са се потвърдили. А нов сигнал на Гешев (може би преповтарящ предишния) е изпратен на етичната комисия на прокурорската колегия на ВСС за извършвана от тях проверка по същия повод.

Срещу Бойко Атанасов е имало и дисциплинарна преписка в СГП пак за същото, по която следователят е представял доказателства. Но, според Атанасов, зам.-главен прокурор е дал писмени указания да му се образува дисциплинарно производство и да му се наложи наказание. „Производствата се провеждат преднамерено с цел да бъда наказан на „всяка цена”, категоричен е той.

Преди време Атанасов бе поканен на среща в президенството и питан дали са отправяни заплахи за живота му. За това сигнал бе подало Гражданско сдружение „Боец” с настояване на следователя да се осигури охрана.

About De Fakto

Проверете също

СУ обяви прием за специалността “Право” с оценки от матурите и общ успех от дипломата за средно образование

За учебната 2021/2022 година Софийският университет ще признава оценките от матурите като конкурсни за кандидатстване …

Прогноза на социолога: Хората под карантина няма да могат да гласуват

Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.