Последни новини
Home / Законът / БИПИ зове Гражданския съвет към ВСС: Заявете публично позиция за неуспешния избор на председател на СГС

БИПИ зове Гражданския съвет към ВСС: Заявете публично позиция за неуспешния избор на председател на СГС

Defakto.bg

По-повод неуспешния избор на председател на Софийски градски съд, Българският институт за правни инициативи (БИПИ) изпрати писмо до членовете на Гражданския съвет към ВСС , в което призовава членовете на съвета публично да заявят позиции за проваления вот.  Така ще се  създаде атмосфера на открит дебат и     прозрачност за ключовите решения на върховния  орган на съдебната власт, вярват в БИПИ.

Ето и  пълният текст на писмото:

На 05 август 2014 г. БИПИ внесе заявление за напускане на Гражданския съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет. Мотивите ни бяха ясни: дефицит на равнопоставеност, прозрачност и отчетност във взаимоотношенията между ГС и върховния кадрови орган на съдебната власт. Неслучайно обявихме нашето напускане и съображения за това на нарочна пресконференция съвместно с Център на НПО в Разград. В същото време, в качеството си на активни членове, отчетохме факта, че ГС се утвърди като структура, в която организации с различни интереси, опит и представителство успяват да намерят общ език и да работят заедно.

БИПИ заяви, че ще продължи да допринася за процесите, свързани с осъществяването на реформата в съдебната власт. Нашето желание и тогава, и сега е в този процес добросъвестно да участват всички заинтересовани страни: дори да се движим по различни пътища  – да гледаме в една посока – и тя да бъде не формалното, а реално отстояване на независимостта на съдебната власт.

По тези причини, в името на целта и ангажимента, с който е създаден ГС,     както и на основание Раздел IV, т. 1, 3, 4 и 6 от Правилата за действие на Гражданския съвет от    професионални и неправителствени организации към Висшия съдебен съвет[1]   и взимайки предвид препоръките на ЕК в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка от м.           ноември 2017 г., а именно: „В съдебната система наскоро избраният Висш съдебен съвет (ВСС) има          възможност да подобри отрицателната като цяло атмосфера за дебати в съдебната система, която         преобладаваше по времето на предишния ВСС и се характеризираше с очевидни разногласия и            взаимни подозрения, възпрепятстващи безпристрастния процес на вземане на решения […] за новия  състав на ВСС следователно ще бъде важно да създаде атмосфера на открит дебат и     прозрачност по ключови решения, така че да възвърне доверието на магистратите и     широката общественост, което е от съществено значение за доброто функциониране на      съдебната система.“[2]

И не на последно място, отнасяйки се с уважение към труда и приноса на всички членове на ГС и без   по какъвто и да било начин да се стреми да засяга неговата самостоятелност при вземане на       решения,   БИПИ призовава членовете на ГС да обсъдят публично и да съставят становище във връзка с проведената процедура по избор на административен ръководител на Софийски градски съд на 13 март от Съдийската колегия на ВСС, следвайки процедурните възможности в неговите правила за работа.

Вярваме, че не само в защита на своята легитимност, но и в името на целта, с която е създаден ГС – като непосредствен консултативен орган на ВСС – той следва да изкаже позиция по така проведения и немотивиран (пореден) неуспешен избор на административен ръководител на ключов орган на съдебната власт. Вярваме, че подобна постъпка ще има значение в началото на мандата на този ВСС. Такава позиция на ГС ще бъде позиция не само от името на членовете на съвета, но и ще уважи самото гражданско общество, което за пореден път остана учудено и разочаровано от начина, по който се вземат (или по-скоро не се вземат решения) във ВСС.

Всички ние, които желаем справедливо, ясно, обективно и безпристрастно вземане на решения –можем да се подкрепим и да дадем ясен сигнал за това колко са високи очакванията към върховния административен орган на съдебната власт. В противен случай ерозията на доверието в съдебната власт и нейните съратници ще продължи да се задълбочава.

 

15.03.2018 г.                                      С УВАЖЕНИЕ,

Биляна Гяурова-Вегертседер,   Директор на Български институт за правни инициативи

[1] http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/12/rules.pdf

[2] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/comm-2017-750_bg.pdf

About De Fakto

Проверете също

След 14 г. приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.