Последни новини
Home / Законът / БИПИ зове Гражданския съвет към ВСС: Заявете публично позиция за неуспешния избор на председател на СГС

БИПИ зове Гражданския съвет към ВСС: Заявете публично позиция за неуспешния избор на председател на СГС

Defakto.bg

По-повод неуспешния избор на председател на Софийски градски съд, Българският институт за правни инициативи (БИПИ) изпрати писмо до членовете на Гражданския съвет към ВСС , в което призовава членовете на съвета публично да заявят позиции за проваления вот.  Така ще се  създаде атмосфера на открит дебат и     прозрачност за ключовите решения на върховния  орган на съдебната власт, вярват в БИПИ.

Ето и  пълният текст на писмото:

На 05 август 2014 г. БИПИ внесе заявление за напускане на Гражданския съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет. Мотивите ни бяха ясни: дефицит на равнопоставеност, прозрачност и отчетност във взаимоотношенията между ГС и върховния кадрови орган на съдебната власт. Неслучайно обявихме нашето напускане и съображения за това на нарочна пресконференция съвместно с Център на НПО в Разград. В същото време, в качеството си на активни членове, отчетохме факта, че ГС се утвърди като структура, в която организации с различни интереси, опит и представителство успяват да намерят общ език и да работят заедно.

БИПИ заяви, че ще продължи да допринася за процесите, свързани с осъществяването на реформата в съдебната власт. Нашето желание и тогава, и сега е в този процес добросъвестно да участват всички заинтересовани страни: дори да се движим по различни пътища  – да гледаме в една посока – и тя да бъде не формалното, а реално отстояване на независимостта на съдебната власт.

По тези причини, в името на целта и ангажимента, с който е създаден ГС,     както и на основание Раздел IV, т. 1, 3, 4 и 6 от Правилата за действие на Гражданския съвет от    професионални и неправителствени организации към Висшия съдебен съвет[1]   и взимайки предвид препоръките на ЕК в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка от м.           ноември 2017 г., а именно: „В съдебната система наскоро избраният Висш съдебен съвет (ВСС) има          възможност да подобри отрицателната като цяло атмосфера за дебати в съдебната система, която         преобладаваше по времето на предишния ВСС и се характеризираше с очевидни разногласия и            взаимни подозрения, възпрепятстващи безпристрастния процес на вземане на решения […] за новия  състав на ВСС следователно ще бъде важно да създаде атмосфера на открит дебат и     прозрачност по ключови решения, така че да възвърне доверието на магистратите и     широката общественост, което е от съществено значение за доброто функциониране на      съдебната система.“[2]

И не на последно място, отнасяйки се с уважение към труда и приноса на всички членове на ГС и без   по какъвто и да било начин да се стреми да засяга неговата самостоятелност при вземане на       решения,   БИПИ призовава членовете на ГС да обсъдят публично и да съставят становище във връзка с проведената процедура по избор на административен ръководител на Софийски градски съд на 13 март от Съдийската колегия на ВСС, следвайки процедурните възможности в неговите правила за работа.

Вярваме, че не само в защита на своята легитимност, но и в името на целта, с която е създаден ГС – като непосредствен консултативен орган на ВСС – той следва да изкаже позиция по така проведения и немотивиран (пореден) неуспешен избор на административен ръководител на ключов орган на съдебната власт. Вярваме, че подобна постъпка ще има значение в началото на мандата на този ВСС. Такава позиция на ГС ще бъде позиция не само от името на членовете на съвета, но и ще уважи самото гражданско общество, което за пореден път остана учудено и разочаровано от начина, по който се вземат (или по-скоро не се вземат решения) във ВСС.

Всички ние, които желаем справедливо, ясно, обективно и безпристрастно вземане на решения –можем да се подкрепим и да дадем ясен сигнал за това колко са високи очакванията към върховния административен орган на съдебната власт. В противен случай ерозията на доверието в съдебната власт и нейните съратници ще продължи да се задълбочава.

 

15.03.2018 г.                                      С УВАЖЕНИЕ,

Биляна Гяурова-Вегертседер,   Директор на Български институт за правни инициативи

[1] http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/12/rules.pdf

[2] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/comm-2017-750_bg.pdf

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд допусна искането срещу “специалния” прокурор, даде 30 дни за становища

Единодушно, Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента срещу създаването на фигурата на “специалния” …

Писменият изпит за 7 младши съдии в СГС ще е на 10 април

На 10 април ще се проведе писменият изпит по конкурса  за 7 длъжности „младши съдия“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.