Последни новини
Home / Законът / ВСС наема фирма да оцени администрацията му

ВСС наема фирма да оцени администрацията му

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет сключва договор за извършване на функционален анализ на дейността на администрацията му. Новината стана ясна днес на заседание на пленума на съвета. Но решението е взето на „работно“ съвещание (очевидно онова в Цигов чарк).

По принцип целта на функционалния анализ е да даде заключение как работи една структура, ефективна ли е тя и как трябва да се промени. Такъв вече беше направен на администрацията на Върховния касационен съд, след което последваха съкращения и размествания.

Анализът на администрацията на ВСС идва в момент, в който съветът е без главен секретар и предстои скорошно пенсиониране на шефовете на две възлови дирекции – правната и по информационни технологии. От казаното на заседанието обаче се разбра, че изборът на нов главен секретар след конкурс най-вероятно ще стане преди да е готов въпросният анализ.

Точката, влязла извънредно в дневния ред на ВСС днес, бе докладвана от представляващия Боян Магдалинчев. Той обясни, че се провежда процедура по директно възлагане, тъй като стойността на обществената поръчка е под 30 000 лв. Получени са три оферти – за 11 620 лв., за 15 100 лв. и за над 17 000 лв., всички без ДДС. Най-ниската оферта е на „СИМ консултинг“, която вече е правила такъв анализ на ВСС. За това Магдалинчев поиска от пленума да му възложи да сключи договор със „СИМ консултинг“ за 11 620 лв. без ДДС.

Драгомир Кояджиков възрази: „Така признаваме, че сме некомпетентни да си оправим администрацията. Нямаме пари за помощ на болните колеги, а сега да дадем 11 000 лева за анализ?! Какво толкова ще напишат в него? Категорично съм против да се харчат тези пари, неоправдано е и като сума, и като необходимост!“

„Решението се взе на работното съвещание. Който е несъгласен, там трябваше да си заяви позицията!“, отвърна Магдалинчев.

Олга Керелска попита дали представляващият ще има право да променя договора, но не получи ясен отговор.

Лозан Панов каза, че външният поглед е важен, „още повече ако самата администрация е показала неспособност да извърши такава промяна“. Но се поинтесерува как това ще се съотнесе към избора на нов главен секретар, който трябва да има визия и поглед към администрацията.

„И трите оферти са за два месеца, дотогава трябва да имаме решение за главния секретар“, каза Магдалинчев.

Последва гласуване и упълномощаване.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.