Последни новини
Home / Законът / Парламентът „уволни“ Георги Гатев от Бюрото за СРС – набързо, без дебат

Парламентът „уволни“ Георги Гатев от Бюрото за СРС – набързо, без дебат

Defakto.bg

Няколко човека показаха, че под булото на „секретност“ могат да въртят държавата на малкия си пръст, предупреди Гатев

Правомощията на Георги Гатев като член и зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) бяха прекратени от парламента днес.

Мнозинството отхвърли предложението на Славчо Велков (БСП) преди да гласуват, депутатите да изслушат самия Гатев. По същия начин изслушването бе отказано и от ресорната парламентарна комисия миналата седмица. Дебат нямаше, имаше само гласуване. От 111 дали вот, таблото отбеляза 111 гласа „за“.

Безпрецедентното освобождаване на член на независимото Бюро за СРС бе обяснено формално – Гатев е изпаднал в ситуация на несъвместимост, след като му е отнет допускът до класифицирана информация с гриф „строго секретно“. От изчетеното от Димитър Лазаров (ГЕРБ), шеф на комисията за контрол на службите, стана ясно, че основният мотив за прекратяването на правомощията е наличието на съдебно решение, потвърдило отнетия допуск. Стана ясно обаче и друго – парламентът не разполага с решението на Върховния административен съд, защото е секретно! Но, тъй като е налично, изслушването на Гатев би било безсмислено – парламентът не може да преразглежда решенията на съда.

И това безспорно е така. Но изслушването и днес, и миналата седмица, и преди това се искаше не за да се ревизира съдебното решение, а за да се разбере на базата на какви данни и факти службите обявяват един човек за „ненадежден“ да пази тайни.

В казуса „Гатев“ всичко е секретно – решението на ДАНС за отнетия допуск, решението на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), която го потвърждава и решението на трима от Върховния административен съд, които слагат финалния печат за законност. Макар че правосъдието е публично.

Иначе събитията са известни – през лятото на 2017 г. ДАНС отне допуска на Гатев по „сезиране“ от прокуратурата, че зам.-председателят на независимото Бюро нарушавал правилата, като съдействал на проверявани и обвинени магистрати да напишат молби за проверка дали не са незаконно подслушвани. ДКСИ потвърди, изчерпвайки процедурата с едно изречение: жалбата се отхвърля. На 18 януари своето „да“ произнесе и ВАС.

Кои правила е нарушил Гатев не стана ясно, а обвиненията срещу него бяха тотално опровергани както от председателя на Бюрото Бойко Рашков, така и от адвокати (Светла Маргаритова пред De Fakto бе категорична – тя, не друг, е писала молбата на клиента си за проверка за неправомерни СРС спрямо него). И какво от това? Известното с независимите си преценки Бюро бе взето на мушка и казусът „Гатев“ е брънка от тази верига.

Очаквах днешното решение и ще подам жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург„, коментира Георги Гатев пред De Fakto. Бе категоричен: „Не това е основният проблем. Първият и основен проблем е как работи парламентът. Дали депутатите днес знаеха за какво точно ми е отнет допускът и как тогава гласуваха, не знаейки? На базата на тайни решения, дори и на съд. В тази комбинация от секретност нещата стават много опасни – не за мен, за гражданите, навяват спомени за едни тъмни времена. Това е разработка на трима-четирима, които, оказва се, могат в една „завера“ да въртят държавата на малкия си пръст!

Сега парламентът трябва да избере нов член на Бюрото за СРС, който да доизкара мандата на Гатев – правомощията на сегашния състав на Бюрото изтичат в края на годината.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.