Последни новини
Home / Законът / Съветът по съдебна реформа е оценил “високо” напредъка по Законопроекта за детското правосъдие

Съветът по съдебна реформа е оценил “високо” напредъка по Законопроекта за детското правосъдие

Defakto.bg

 

Членовете на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система са дали „висока оценка” на  Министерството на правосъдието за работата му по проекта на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, съобщиха от ведомството.

Работната група по проекта  трябва да даде още отговори,  а именно,  дали малолетните лица да бъдат включени в обхвата на законопроекта – в около 65 процента (около 55 броя) от получените становища се застъпва позиция за включване на малолетните лица в обхвата на законопроекта. Останалите 35 процента (около 29 броя) са против,  като настояват по отношение на тях да се прилагат мерките по Закона за закрила на детето.  По въпроса към кой орган да бъде новата структура – Националната служба за възпитателна подкрепа – в около 60 процента (около 51 броя) от получените становища е застъпено мнение, че новата структура следва да остане към Министерски съвет, а 40 процента (около 34 броя) смятат, че трябва да е към министъра на правосъдието.

На въпроса  кои органи да налагат възпитателни мерки в 50 процента (около 40 броя) от получените становища се поддържа тезата мерките да бъдат налагани от специализиран състав на районен съд, а в останалите 50 процента (около 40 броя) това становище не се подкрепя с аргумента, че е в противоречие с чл. 40, ал. 3, „б“ от Конвенцията на ООН за защита на детето.

Министерството на правосъдието съвместно с Емил Радев, член на Европейския парламент, ще организира на 20 април т.г. международна конференция. На нея ще бъдат поканени водещи специалисти в областта на детското правосъдие, за да се чуе как се прилага то в отделните държави в общността.  Председателстващият съвета министър Цецка Цачева смята, че до тогава ще има повече категоричност по темата.

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система е приел и отчет за работата си през изминалата 2017 г.  Оправени са  препоръки от членовете на съвета за по-добро взаимодействие със законодателната власт при законодателни инициативи за изменения в закони, свързани с изпълнение на Стратегията.

 

About De Fakto

Проверете също

Новите противоепидемични мерки: Маски на открито, но с изключения, работа от разстояние или с променлив график, услуги онлайн

Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за новите противоепидемични  мерки от 22 октомври до 30 …

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.