Последни новини
Home / Законът / Съдии от Административен съд – София обучават ученици от Немската гимназия как да защитават правата си

Съдии от Административен съд – София обучават ученици от Немската гимназия как да защитават правата си

Defakto.bg

40 минути, колкото e  един учебен час, не стигнаха на съдиите Маргарита Немска и Снежанка Кьосева от Администативен съд – София – град, за да отговорят на всички въпроси, които ученици от 11 Д клас на 91 Немска гимназия“ Проф. Константин Гълъбов“  им зададоха вчера.  Лекциите на съдиите са по повод споразумение на  ВСС и МОН за просвещение в правото на младите хора, съобщи  прессцентърът на съда.

Научаваме,че съдия Немска е запознала младежите  със спецификата и високата отговорност на професията на магистрата – следовател, прокурор или съдия.  Съдия Кьосева пък е разяснила на учениците какви са правата им в различни житейски ситуации и как могат да ги защитят. Например, ако претърпят инцидент докато отиват на училище, ако бъдат санкционирани на пътя от КАТ, ако са станали жертва на дискриминация.

Младежите са научили и как се доказва отговорността, ако някой е пострадал, защото се е спънал на улицата, но не защото не е внимавал къде ходи, а защото настилката е със зейнали дупки или потрошени плочки.   Защо и в кои случаи  европейското право има приоритет пред българското, питаха едно през друго момичетата и момчетата.  Разбрали са от съдия Кьосева, че почти във всички случаи правото на ЕС е над националното, освен при семейното.

Жив интерес предизвикало делото в АССГ за еднополов брак, по което бе съдия докладчик тя неотдавна.  Когато сподели, че преди да стане административен е била наказателен съдия и е произнесла най-тежката присъда – доживот без право на замяна, младите хора  настояли  да разкаже за делото.   Учениците са получили от съдиите книжки с Конституцията,  проекти на жалби до Районния съд, Административен съд София – град и сигнал до Комисията по дискриминация бяха раздадени в класа. Елате пак, e бил призивът на младите хора.

Съдия Красимира Милачкова

Преди дни, гост в същото училище бе  съдия Красимира Милачкова, която обясни как се става младши съдия и кога може да се сезира Съдът по правата на човека в Страсбург. Тогава младежите проявиха интерес за  броя на делата, които гледа съдът годишно.  Те останаха впечатлени от данните според,  които административните съдии са гледали през  2017 г. – 14000 дела, т.е. по около 200 на съдия.

Всички ученици от 91НЕГ са получили  удостоверения за участие  в Образователната програма  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.  Отворени съдилища и прокуратури“ , която се осъществява по споразумение между ВСС и МОН. В Деня на отворените врати на съда ще бъдат поканени ученици от трите столични гимназии, в които са гостували съдии от АССГ, сочи в съобщението си  пресслужбата за връзки с обществеността на АССГ

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.