Последни новини
Home / Гостува ни / Съдия Красимира Милачкова: Съдебните разноски по отменени постановления, да се заплащат от органа, който ги е издал!

Съдия Красимира Милачкова: Съдебните разноски по отменени постановления, да се заплащат от органа, който ги е издал!

Defakto.bg

 

Съдия Красимира Милачкова

Автор Красимира Милачкова, съдия в Административен съд – София

Дали и по какъв ред подлежат на възстановяване разноските по обжалване на наказателни постановления в случай на отмяна на акта, с който е наложено административно наказание, беше дълги години предмет на дискусии, с много и различни мнения.  Спорът вече е  решен – съгласно т.1 от Тълкувателно постановление № 2 от 19.05.2015 г. по тълк. д. № 2/2014 г., ОСГК на Върховния касационен съд и Първа и Втора колегия на Върховния административен съд –  „Делата по искове за вреди от незаконосъобразни наказателни постановления, действия и бездействия по налагане на административни наказания, включително и такива за присъждане на разноски в производството по обжалване, са подсъдни на административните съдилища”.

Така правният проблем беше преодолян, но заедно с това като естествена последица броят на делата по искове от този вид значително се увеличи. Това не само създава допълнително натоварване на съдилищата.  Тъй като в голямото си мнозинство исковете от този вид са основателни, резултатът от производството налага и допълнителни (до два пъти и повече) разходи за бюджета на съответната администрация.

Във всеки отделен случай наред със сумата, представляваща обезщетение за разноските в производството по обжалване на наказателното постановление, следва да се възстанови от съответния бюджет и хонорарът за адвокат (и/ или другите разноски, ако има такива) и за второто дело по иска с правно основание чл.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Ето защо, необходимо е законодателно изменение, което да даде възможност въпросът за разноските да бъде разрешаван още в първото производство, по обжалване на наложената имуществена санкция или глоба. Например, би могло да се създаде нова ал.3 на чл.63 от Закона за административните нарушения и наказания: „Когато съдът отмени обжалваното наказателно постановление, постановява разноските по производството и възнаграждението за един адвокат, ако подателят на жалбата е имал такъв, да се възстановят от бюджета на органа, издал отмененото наказателно постановление.”

В този случай правното действие на цитираното по-горе Тълкувателно постановление ще отпадне и няма да бъде необходимо предявяването на иск за обезщетяване на разноските по отмяна на наказателното постановление. Това ще намали както излишната натовареност на съдилищата, така и допълнителните разходи за бюджета.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.