Последни новини
Home / Гостува ни / Съдия Красимира Милачкова: Съдебните разноски по отменени постановления, да се заплащат от органа, който ги е издал!

Съдия Красимира Милачкова: Съдебните разноски по отменени постановления, да се заплащат от органа, който ги е издал!

Defakto.bg

 

Съдия Красимира Милачкова

Автор Красимира Милачкова, съдия в Административен съд – София

Дали и по какъв ред подлежат на възстановяване разноските по обжалване на наказателни постановления в случай на отмяна на акта, с който е наложено административно наказание, беше дълги години предмет на дискусии, с много и различни мнения.  Спорът вече е  решен – съгласно т.1 от Тълкувателно постановление № 2 от 19.05.2015 г. по тълк. д. № 2/2014 г., ОСГК на Върховния касационен съд и Първа и Втора колегия на Върховния административен съд –  „Делата по искове за вреди от незаконосъобразни наказателни постановления, действия и бездействия по налагане на административни наказания, включително и такива за присъждане на разноски в производството по обжалване, са подсъдни на административните съдилища”.

Така правният проблем беше преодолян, но заедно с това като естествена последица броят на делата по искове от този вид значително се увеличи. Това не само създава допълнително натоварване на съдилищата.  Тъй като в голямото си мнозинство исковете от този вид са основателни, резултатът от производството налага и допълнителни (до два пъти и повече) разходи за бюджета на съответната администрация.

Във всеки отделен случай наред със сумата, представляваща обезщетение за разноските в производството по обжалване на наказателното постановление, следва да се възстанови от съответния бюджет и хонорарът за адвокат (и/ или другите разноски, ако има такива) и за второто дело по иска с правно основание чл.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Ето защо, необходимо е законодателно изменение, което да даде възможност въпросът за разноските да бъде разрешаван още в първото производство, по обжалване на наложената имуществена санкция или глоба. Например, би могло да се създаде нова ал.3 на чл.63 от Закона за административните нарушения и наказания: „Когато съдът отмени обжалваното наказателно постановление, постановява разноските по производството и възнаграждението за един адвокат, ако подателят на жалбата е имал такъв, да се възстановят от бюджета на органа, издал отмененото наказателно постановление.”

В този случай правното действие на цитираното по-горе Тълкувателно постановление ще отпадне и няма да бъде необходимо предявяването на иск за обезщетяване на разноските по отмяна на наказателното постановление. Това ще намали както излишната натовареност на съдилищата, така и допълнителните разходи за бюджета.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.