Последни новини
Home / Избрано / Александър Кашъмов: Съдиите от Върховния административен съд трябва да поемат отговорност за „уволнението“ на Георги Гатев

Александър Кашъмов: Съдиите от Върховния административен съд трябва да поемат отговорност за „уволнението“ на Георги Гатев

Defakto.bg

Съдиите  от Върховния административен съд (ВАС) трябва да поемат отговорност за случая с отстраняването на Георги Гатев от Бюрото за контрол върху СРС. Това заяви адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“ пред БНР.  В четвъртък без обсъждания и дебати с пълно единодушие, народните представители прекратиха правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев.  Той е отстранен от поста си, след като тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата му срещу решението на ДАНС за отнемане на достъпа му до класифицирана информация.

По думите на Кашъмов  ВАС е взел решението, без да е събрал документи и без да са му предоставени доказателства:  „ДАНС е инициатор на това мероприятие. То е осъществено изцяло с някаква тайна информация, която се твърди, че е била събрана. Тази информация не беше поискана от съда. Напротив, Върховният административен съд, за съжаление, изобщо не пожела и отказа да събере тази тайна информация, за да потвърди има ли такива неща, или няма.  От друга страна, ВАС, по искане на жалбоподателя и прокурора, поиска множество документи от Държавната комисия по сигурност на информацията, която след това уж е проконтролирала акцията на ДАНС, но всъщност не беше представено нищо от поисканите документи.

Оказа се, че няма протокол, няма обсъждане на случая в Държавната комисия по сигурност на информацията, не са се водили записки и въпреки това ВАС утвърди това решение на ДКСИ, въпреки че по няколко други случая, които не са от емблематично значение за системата, ВАС е процедирал точно по обратния начин. Магистратите ще трябва да поемат отговорността, която носят пред обществото. За съжаление, не намирам сериозно основание в това небрежно отношение на ВАС – да потвърдиш едно решение, без да събереш доказателства, въпреки че не са представени доказателства и въпреки че ясно е поставен въпросът, че в случая „бомбата“ е под системата за контрол на тайното следене в страната, т.е. говорим за системата, която гарантира спазването на правата на човека у нас. По-странното беше, че нямаше дебат по този случай, а той е прецедент. Това да се сложи пръст в колесницата на една институция, създадена, за да гарантира правата на гражданите чрез премахване по този начина на член, не се случва често. Странно е, че нямаше и парламентарен дебат по този въпрос“.

Бюрото за контрол върху СРС беше създадено с цел България да се приведе в съответствие с европейската конвенция за правата на човека, посочи Кашъмов: „България и Русия са единствените държави, осъждани от Европейския съд за правата на човека за наличието на безобразна система за тайно следене, т.нар. „специални разузнавателни средства“. За съжаление се оказва, че използването на тези средства и състоянието на тези служби в България не се е оттласнало много от времената на Комитета за държавна сигурност“.

Наскоро председателят на Националното  бюро за контрол на СРС  Бойко Рашково обяви, че случаят отива в Страсбург. Днес, това потвърди и Кашъмов. 

Когато и да се случи решението, специалистите знаят, че то ще бъде осъдително за България.  Лошото е, че  когато дойде време за разплащането на погазените  права, виновниците за ювелирното безобразие,  няма да се бръкнат в джоба,  а това ще сторят за пореден път данъкоплатците. 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.