Последни новини
Home / Законът / Европейските прокурори дали рецептата за преследване на корупцията в частния сектор, обясни министър Цачева

Европейските прокурори дали рецептата за преследване на корупцията в частния сектор, обясни министър Цачева

Defakto.bg

За исканията на протестиращите затвори  – пари няма, стана ясно от коментара й.

Надзирателите от Белене й поставиха  ултиматум

„Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и в правната комисия отново да се преценят тези становища. Винаги може да се предложи по-прецизно редактиране на конкретните текстове“. Това заяви в предаването  „Здравей, България“ по Нова тв правосъдният министър Цецка Цачева, която коментира критиките на законопроекта за НК и нареждането на премиера Борисов за промени в института на неизбежната отбрана. Спря се и на дългомесечните протестите на служителите от затворите.

За Наказателния кодекс

Цачева коментира напрежението около предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс,  които въвеждат текстове срещу   корупцията и в публичния, и частния сектор.  Проектът, който правната комисия пусна в  Народното събрание с обещания за корекции,  предизвика критики сред експерти и политическите опоненти.   Според критиците,   държавата  се намесва в търговските отношения между частни субекти, без да държи  сметка за пазарната икономика и правата на частния бизнес.  Юристите са категорични, че предложените  текстове превръщат в престъпление дори всяко неизпълнение на търговски договор и има реална опасност намеренията да се изродят в произвол, който ще превърне всеки втори български гражданин в  обект на преследване.

„Страховете са неоснователни, отвърна Цачева. Тя аргументира законопроекта с  анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура. Цитира  част от  доклада на международните прокурори,  според който: „Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции“. 

Според министъра,  достатъчна гаранция за правата на гражданите е участието в изработването на законопроекта на експерти от всички институции с отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл“, смята Цачева.

За неизбежната отбрана:

По повод другото неодобрявано от  правната общност  намерение за поправки в  чл.12 от НК , след убийството в Пловдив, министърът заяви, че „не е  добра практика от конкретен повод да се тръгва към промяна в законите“.

„В този конкретен пример държавата е длъжна да реагира, но само с промяна в действащите закони не бихме постигнали голямата цел, която е домовете на гражданите да бъдат надеждно защитени”, каза Цачева и допълни,  че на първо място трябва да се вземат мерки срещу битовата престъпност.

 „Съставена е работна група към Министерството на правосъдието”,  заяви ти, но не скри, че  поканените представители на ВСС, главната прокуратура, „Български адвокати за правата на човека“ и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега експерти са изпратени само от  ВКС и Висшия адвокатски съвет, стана ясно от думите й.

За протестите в затворите

По повод исканията на надзирателите и служителите в затворите  20% увеличение на заплатите, нови щатове и европейски стандарит в работата им, Цачева каза: Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в дъжавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент“.  

Надзирателите  от Белене искат обезщетения за три години назад

В петък надзирателите от затвора в Белене разпространиха подписка, с която настояват министърът на правосъдието Цецка Цачева да съдейства в едномесечен срок да получат парично обезщетение за нарушени трудови права и интереси за 3 години назад.  Те настояват  властите да им възстановят и парите за храна, противоотрови за всяко дежурство в затвора в  Белене, съобщи БНР.

„Когато служител от затвора в Белене отиде на пост извън града, не се отчита като работно време и не ни се заплаща“, казва синдикалният лидер Петър Николов.

Надзирателите продължават да настояват за увеличение на  заплатите и подобряване условията на труд.  От  Синдиката на служителите в затворите в България потвърдиха, че трети пореден протест ще има в София пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

ВСС избира измежду петима кандидати, национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.