Последни новини
Home / Законът / Окончателно: 6 години и 6 месеца затвор за шофьор, убил две деца при автогонка

Окончателно: 6 години и 6 месеца затвор за шофьор, убил две деца при автогонка

Defakto.bg

Шест години и шест месеца затвор, както и девет години лишаване от право да шофира – това е окончателното решение на Върховния касационен съд по едно от серията дела за смърт на пътя.

На 11 август 2015 г. по пътя за Троян в района на Лесидрен аудито на Филип Михайлов блъска три деца. Две от тях – 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов загиват, третото – 10-годишната Петя Божкова е ранена. Филип кара с над 122 км/ч, състезавайки се с друг шофьор. После спира, изнася тялото на Велислава от банкета до пътното платно и казва на децата да се обадят на телефон 112. Правен е и опит да бъде изваден попадналия под колелата Марино, но заради тежкото състояние на детето решили да не го местят.

Случаят за втори път стига до ВКС, миналата година върховните съдии отмениха определената от втората инстанция по-лека присъда от 5 г. затвор, като отхвърлиха доводите, че в Михайлов е направил всичко, за да помогне на децата и заслужава снизхождение.

Първата инстанция, окръжният съд в Ловеч, признава Филип Михайлов за виновен за нарушаване правилата на движение, причиняване по непредпазливост смъртта на двама души и средна телесна повреда на трети човек и го осъжда на 8 г. затвор и 10 г. лишаване от право да управлява МПС.

На втора инстанция през 2016 г. апелативният съд във Велико Търново обаче преквалифицира престъплението в по-леко заради оказаната помощ и наказанието става 5 г. затвор и 7 г. забрана за шофиране.

След връщането от ВКС за повторно разглеждане, апелативният съд присъжда 6 г. и 6 месеца затвор и 9 г. без право Михайлов да се качва зад волана. Това решение е потвърдено от върховните съдии Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Жанина Начева.

Карал е със 122 км/ч! Трагедията е била неизбежна

Тримата от ВКС отхвърлят жалбата на Филип Михайлов, че става дума за „Случайно деяние“ и трябва да се приложи чл. 15 от НК.

„При приетите от въззивния съд факти безспорно се установява, че подсъдимият сам се е поставил в невъзможност да предотврати настъпването на съставомерните последици, тъй като е управлявал автомобила със скорост, надвишаваща значително разрешената за пътния участък от 90 км/час – а именно 122,44 км/час. Загубата на напречна устойчивост на автомобила е резултат от превишената скорост, като подсъдимият е имал обективна възможност да възприеме пешеходците и да избегне удара, ако е управлявал превозното средство със скорост до и под 90 км/час“, заявяват върховните съдии.

Те категорично отхвърлят и доводите, че е налице по-леко наказуемо деяние, понеже подсъдимият направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалите (чл. 343а от НК). И се позовават на вече казаното от друг състав на ВКС, че нито преместването на Велислава Цанкова на няколко метра, нито призивът към децата да се обадят на тел. 112, още по-малко намерението за отместване на автомобила и освобождаване на тялото на Марино Цветанов са фактически обстоятелства, сочещи на оказана помощ и обосноваващи преквалификация.

Все пак e проявил загриженост

Отхвърлени са обаче и жалбите на частните обвинители срещу намаляването на наказанието от 8 г. на 6,6 г. затвор.

Като е слязъл от автомобила и е проявил загриженост към състоянието на трите деца, подсъдимият е реагирал като всеки отговорен за действията си човек, поради което ВКС счита, че поведението му подкрепя заключението на въззивния съд за сравнително ниската степен обществената му
опасност. Наложените от контролираната инстанция наказания правилно са индивидуализирани по размер, съответстват на тежестта
на извършеното престъпление и на целите по чл. 36 от НК“, казват Татяна Кънчева, Биляна Чочева и Жанина Начева.

Добавят и че правилно са били отчетени чистото съдебно минало, положителните характеристики и изразеното от Филип Михайлов съжаление за стореното.

Поправките за „тайните“ присъди – пореден резултат

Забележителното е, че решението на Върховния касационен съд е от 1 декември 2017 г., но бе публикувано едва вчера. А забавата от над три месеца е заради последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които забраниха окончателните присъди да стават публични, преди да бъдат приведени в изпълнение.

В случая освен уведомление от прокуратурата, че Филип Михайлов вече е в затвора, съдът е чакал и потвърждение от КАТ, че е изпълнена забраната за шофиране, т.е. че е отнета шофьорската книжка. Най-продължително е било изчакването за шофьорската книжка, научи De Fakto от съда. В какво точно са се затруднили от КАТ не е ясно.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.