Последни новини
Home / Законът / Седем разследвания за модела „болница в болница“, „Пирогов“ е в списъка

Седем разследвания за модела „болница в болница“, „Пирогов“ е в списъка

Defakto.bg

Договори с частни болници довели до източването на милиони

Румяна Арнаудова

Старт на разследвания за безстопанственост в седем държавни и общински болници, сред които и „Пирогов“, обяви говорителят на главния прокуро Румяна Арнаудова. Останалите са болниците в  Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново и Кърджали. Вече се разследват и болниците в Ловеч и Враца.

Досъдебните производства ще се водят от Софийската градска прокуратура – за да се гарантира обективност и да се избегнат „рисковете“ от дългогодишни познанства, взаимно уважение и добри чувства между полицаи, магистрати и медици.

Във всички случаи става дума за модела „болница в болница“.

„В една болница съществува мега болница, която е частна и чрез нея се източва, на практика, държавната болница“, обрисува го Румяна Арнаудова. И напомни, че това е и моделът, следван от покойния Стоян Тонев във Военномедицинска академия.

Разследва се периодът от 2010 г. насам, засега става дума за безстопаственост за милиони.
Разследванията тръгват след мащабна проверка на 329 договора между общински или държавни болници с частни дружества на територията на 14 области. Повод станаха протестите на пациенти и персонала на фалиралата врачанска болница миналата есен.

Междинните данни от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ на МЗ, са за 3 групи закононарушения: нарушаване на забраната за дублиране на дейности на общински (държавни) и частни лечебни заведения, когато са на една и съща територия; договори за наем на апаратура и помещения между обществените и частните болници; множество договори за съвместна дейност.

Впечатляващото е, че от 2010 г. насам, когато са въведени изброените забрани и те не са били спазени, реакция на местните правоохранителни и правораздавателни структури не е имало.
„Това, уверявам ви, са уважавани хора, със сигурност, защото са лекари, вероятно с дългогодишна практика, от които са доволни най-малкото голяма част и населението, а вероятно и прокурори, служители на МВР“, обясни Румяна Арнаудова.
Част от тази проверка е и разследването, заради което вчера беше задържан за 24 часа  шефът на здравната каса в Ловеч. Обвиненията му ще станат ясни още днес, става дума за схема за източване на близо милион от болницата.
Арнаудова не каза какви са щетите за „Пирогов“ и за останалите болници на тоз етап, за да не попречи на разследването. Производствата са образувани за престъпления, а не срещу конкретни лица, както предвидиха последните промени в НПК.

Обвинение ще получи всеки, който източва общинска или държавна болница, независимо от ранга му, „независимо от това дали е министър или заместник-министър“, зарече се обаче Румяна Арнаудова.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.