Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Панайотов: Опасно е Наказателният кодекс да бъде ползван като решение на всички проблеми

Проф. Пламен Панайотов: Опасно е Наказателният кодекс да бъде ползван като решение на всички проблеми

Defakto.bg

До момента са обединени седем законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), а според заявките  на управляващите се задава и осма корекция, свързана с института на неизбежната отбрана. Промените в НК, с които въвежда преследване на корупция и в частния сектор, предизвикаха  негативни реакции на адвокатите, съдии, бизнеса, хабилитирани преподаватели по право и политически формации.

НК се третира като панацея за решаване на всички социални проблеми, но това няма нищо общо с действителността, заяви проф. Панайотов ръководител на катедрата „Наказателни науки” в СУ пред Дарик радио.  Той даде за пример и риболова, като каза, че се подготвят три кумулативни наказания за маловажен въпрос като незаконен улов на риба.  Същото е и с режима за опазване на дивеча, посочи Пламен Панайотов. Там се предвиждат и остри завишения на наказанията, например за незаконен отстрел на едър дивеч до пет години лишаване от свобода, а ако става дума за заек – шест месеца затвор.

Предлаганите промени се набъркват и в семейните отношения. Според професора по право, ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата се намесва пряко и вкарва и двамата в затвора. Той посочи, че на юристите хич не им е до смях, защото правните абсурди са толкова големи, че ако се приемат предложените промени в НК, ще има сериозни проблеми.

Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите, което означава, че за кражба на кисело мляко – отиваш до осем години в затвора. Според Пламен Панайотов това е абсурд. По думите му изискването за съразмерност е грубо нарушено и влиза в противоречие с европейското законодателство.

Според него особен проблем ще предизвика борбата с корупцията при частниците, каквито промени се подготвят. По думите му е заплашена и пазарната икономика.

Промените в Наказателния кодекс  може да  служат за натиск върху бизнеса, ако влязат в сила – коментира професорът.

Според него е абсурдно да се уеднакви режимът за наказване на корупцията в частния сектор с този в публичния сектор. Той подчерта, че в частния сектор поначало няма нормирани цени на стоките и услугите.

„Да допуснем, че две фирми са се разбрали помежду си с оглед доставка на определени стоки или изпълнение на определени услуги. И фирмата, която осъществява тази доставка, изпълнява договора по такъв начин, че другата страна е изключително доволна. И отива и казва на ръководството на другата фирма: Искам по случай Великден да изпратя твоите хора до Дубай за една седмица. Понеже това не е уговорено предварително, ще се третира като бонус в частния сектор. При правомерно поведение ще трябва да го третираме като корупция, това е абсурд”, обясни проф. Панайотов.

„Разпоредбите са формулирани по начин, който би бил в нарушение с основни принципи на наказателното право, а именно принципът за правната сигурност, защото е неясно при какви условия ще се носи наказателна отговорност, и принципът за необходимостта, тоест да се гледа на наказателното право като последно средство за решаването на какъвто и да е проблем в обществото, допълни той.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.