Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Панайотов: Опасно е Наказателният кодекс да бъде ползван като решение на всички проблеми

Проф. Пламен Панайотов: Опасно е Наказателният кодекс да бъде ползван като решение на всички проблеми

Defakto.bg

До момента са обединени седем законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), а според заявките  на управляващите се задава и осма корекция, свързана с института на неизбежната отбрана. Промените в НК, с които въвежда преследване на корупция и в частния сектор, предизвикаха  негативни реакции на адвокатите, съдии, бизнеса, хабилитирани преподаватели по право и политически формации.

НК се третира като панацея за решаване на всички социални проблеми, но това няма нищо общо с действителността, заяви проф. Панайотов ръководител на катедрата „Наказателни науки” в СУ пред Дарик радио.  Той даде за пример и риболова, като каза, че се подготвят три кумулативни наказания за маловажен въпрос като незаконен улов на риба.  Същото е и с режима за опазване на дивеча, посочи Пламен Панайотов. Там се предвиждат и остри завишения на наказанията, например за незаконен отстрел на едър дивеч до пет години лишаване от свобода, а ако става дума за заек – шест месеца затвор.

Предлаганите промени се набъркват и в семейните отношения. Според професора по право, ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата се намесва пряко и вкарва и двамата в затвора. Той посочи, че на юристите хич не им е до смях, защото правните абсурди са толкова големи, че ако се приемат предложените промени в НК, ще има сериозни проблеми.

Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите, което означава, че за кражба на кисело мляко – отиваш до осем години в затвора. Според Пламен Панайотов това е абсурд. По думите му изискването за съразмерност е грубо нарушено и влиза в противоречие с европейското законодателство.

Според него особен проблем ще предизвика борбата с корупцията при частниците, каквито промени се подготвят. По думите му е заплашена и пазарната икономика.

Промените в Наказателния кодекс  може да  служат за натиск върху бизнеса, ако влязат в сила – коментира професорът.

Според него е абсурдно да се уеднакви режимът за наказване на корупцията в частния сектор с този в публичния сектор. Той подчерта, че в частния сектор поначало няма нормирани цени на стоките и услугите.

„Да допуснем, че две фирми са се разбрали помежду си с оглед доставка на определени стоки или изпълнение на определени услуги. И фирмата, която осъществява тази доставка, изпълнява договора по такъв начин, че другата страна е изключително доволна. И отива и казва на ръководството на другата фирма: Искам по случай Великден да изпратя твоите хора до Дубай за една седмица. Понеже това не е уговорено предварително, ще се третира като бонус в частния сектор. При правомерно поведение ще трябва да го третираме като корупция, това е абсурд”, обясни проф. Панайотов.

„Разпоредбите са формулирани по начин, който би бил в нарушение с основни принципи на наказателното право, а именно принципът за правната сигурност, защото е неясно при какви условия ще се носи наказателна отговорност, и принципът за необходимостта, тоест да се гледа на наказателното право като последно средство за решаването на какъвто и да е проблем в обществото, допълни той.

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.