Последни новини
Home / Законът / След две спечелени дела, отличник в конкурс за ВКП поиска повишение

След две спечелени дела, отличник в конкурс за ВКП поиска повишение

Defakto.bg

Една показателна за кадровите баталии в Темида история – тази на прокурора от Окръжна прокуратура-Пловдив Росен Каменов отново е на вниманието на Висшия съдебен съвет идната седмица.

Става дума за магистрат, отличник в конкурс за Върховната касационна прокуратура, комуто съветът на два пъти е отказал повишение заради лоша „етична“ оценка. И я е оправдал с образувани срещу него досъдебно и дисциплинарно дела, приключили, апропо, безславно – едното е прекратено, по другото самият ВСС не го е наказал. Но междувременно наличието им е ползвано като аргумент срещу пловдивския обвинител, въпреки произнасянето на съд.

Сега казусът отново се завърта в прокурорската колегия на ВСС заради ново произнасяне на Върховния административен съд, с което на кадровиците се дава едномесечен срок да вземат ново решение.

Любопитното е, че името на Росен Каменов фигурираше и в една друга актуална история – той бе сочен сред магистратите, на които „уволненият“ в петък от парламента зам.шеф на Бюрото за СРС Георги Гатев бил помагал да подават молби за проверки дали не са били незаконно подслушвани. Прокурорът публично отрече тези твърдения и бе категоричен – двамата с Гатев дори не се познават.

De Fakto представя фактите такива, каквито са възприети от съда.

Конкурсът

През февруари 2016 г. предният ВСС обявява конкурс за пет свободни длъжности във Върховната касационна прокуратура.

Обвинителят от ОП-Пловдив Росен Каменов е класиран на второ място. Но през юли 2016 г. прокурорската колегия на ВСС му отказва повишение заради отрицателно становище на етичната комисия, почиващо на водено срещу него досъдебно производство за натиск върху колега, прекратено поради липса на престъпление. Във ВКП вместо него обаче е назначен шестият класиран в конкурса.

Прокурорската колегия на предния ВСС

Каменов обжалва тези решения пред Върховния административен съд, а междувременно, през декември 2016 г. срещу него тръгва и дисциплинарно дело. То е по предложение на обвинител №1 Сотир Цацаров за нарушения на принципите на независимост и почтеност, като се сочат три случая. В единия Каменов убеждавал колега да поддържа в съда постигнато от него споразумение за условна присъда, но без налагане на глоба (за което е водено и досъдебното производство). Във втория лобирал пред зам.-окръжен прокурор по дело за данъчно престъпление. В третия настоявал за смяна на наблюдаващ прокурор по производство за вещно укривателство в Карлово.

При изслушванията му впоследствие пред дисциплинарния състав Каменов заявява, че производствата срещу него са по „доноси“.

Първото решение на ВАС

През януари 2017 г. ВАС отменя отказа за повишение заради немотивираност  – не е посочен нито един факт, че Росен Каменов не отговаря на изискването за високи морални качества, а е споменато само, че срещу него е имало досъдебно производство, което е прекратено.

Фактът, че е имало образувано досъдебно производство, не установява сам по себе си качествата на магистрата, тъй като установяването на такива факти с правните последици е извън обсега и целта на наказателното производство. Създаването на съмнение в морално-етичните качества и професионалните качества на магистрата, не е предвидено в хипотезата на чл. 162, т. 3 от ЗСВ. Следва да бъдат установени и посочени фактите, от които да се направи правен извод за притежаването или отсъствието на нравствени и професионални качества, съответстващи на КЕПБМ„, категоричен е съдът. И връща преписката на съдебния съвет за решаване по същество с ново произнасяне.

Вторият отказ

Новото произнасяне идва през юни 2017 г. и е идентично – прокурорската колегия отказва да повиши Росен Каменов във ВКП, като отново се позовава на становище на етичната си комисия. А там са приели, че макар да няма данни да е извършил престъпление, обвинителят е нарушил етичните принципи, убеждавайки колега да спази сключеното от самия него споразумение, споменават се и останалите два случая, по които е образувано дисциплинарното дело. Прокурорската колегия приема казаното от етичната комисия без дебат и гласува отказ, без да обсъди възраженията на обвинителя, че срещу него е работено по доноси и без отчитане на положителната оценка, дадена му е от етичната комисия в ОП-Пловдив, чистото му досие и липсата на дисциплинарни наказания дотук.

А през октомври 2017 г. същата колегия приключва дисциплинарното дело срещу Каменов, като не му налага наказание по едно от обвиненията и прекратява производството по другите две поради изтекла давност.

И пак се намесва съдът

В решението си от 22 февруари тази година Румяна Папазова, Николай Гунчев и Сибила Симеонова от ВАС подробно коментират цялата история „Каменов“.

И, подобно на колегите си, заявяват: когато отказва повишение на магистрат, спечелил конкурс, съответната колегия на ВСС е длъжна да изложи своите мотиви за това. И да изясни защо приема, че този човек не притежава „в пълна степен“ нужните нравствени качества, без сляпо да се доверява на становището на етичната си комисия.

Съгласно безпротиворечивата съдебна практика решението на колективния орган, взето в условията на оперативна самостоятелност, следва да бъде обосновано с фактическите и правни обстоятелства, относими към случая. Оспорените решения са издадени в нарушение на процесуалното изискване за мотивиране и в противоречие с материалния закон, поради което подлежат на отмяна. Преписката следва да бъде върната на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за вземане на ново решение съобразно дадените указания по тълкуването и прилагането на закона. На основание чл. 174 от АПК и като се има предвид, че преписката е попълнена с доказателства, следва да бъде определен едномесечен срок за приемане на ново решение, считано от влизане в сила на съдебното решение„, категорични са тримата върховни съдии.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.