Последни новини
Home / Законът / Протестът в затворите не спира, надзиратели готови за масови отпуски и завеждане на дела

Протестът в затворите не спира, надзиратели готови за масови отпуски и завеждане на дела

Defakto.bg

Протестът на служителите в затворите и на главната дирекция “Охрана” не спира. Исканията им са известни – увеличение на заплатите с 20 %, изравняване на възнагражденията им с тези в сектор “Сигурност”, по-добри условия на труд, увеличаване на щата.

Днес са насрочени протести във Варна и в Бобов дол, през седмицата се очаква да излязат надзирателите във Враца, Ловеч, Пазарджик. В цялата страна се събират подписи под петиция, която ще бъде изпратена до Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на правосъдието и до еврокомисаря Вера Йоурова.

“Започваме да завеждаме дела за нарушени права, ще пускаме масово заявления за отпуск поради остатъци от предни години, ще местим протестите до големи пътни артерии, за да ни забележат и обърнат внимание най-накрая по тази не наболяла, а болна тема”, заявяват служители на затвора във Варна, цитирани от novavarna.net.

“Случващото се в затворите, в арестите и в охраната на съдебната власт и това, което се случва в целия сектор “Сигурност”, е олицетворение на случващото се в цялата държава. То е продукт на волята на държавните органи, овластени да ни представляват. Приложената до момента държавна политика в сферата на сигурността генерира единствено и само несигурност и напрежение, което ескалира”, каза зам.-председателят на Синдиката на служителите на затворите Радослав Мартинчев пред БНР. Според него варненската инициатива за масово излизане в отпуск и завеждане на дела за неспазени трудови права ще се разрасне.

Според официалната информация от главната дирекция на затворите натрупаният неползван отпуск в системата е 192 550 дни, каза Мартинчев. До януари на базата на спечелени от служителите дела и издадени изпълнителни листове са изплатени 2 911 000 лв. обезщетения, от българските данъкоплатци. От началото на годината продължават да постъпват нови изпълнителни листове и сумата неминуемо ще нарасне.

На 26 март надзиратели и охрана се събират на нов национален протест в София, който ще съвпадне със срещата на правосъдните министри от ЕС.

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.