Последни новини
Home / Законът / Проф. Огнян Герджиков: Бесен съм на законодателя! Популизмът в България смачква професионализма.

Проф. Огнян Герджиков: Бесен съм на законодателя! Популизмът в България смачква професионализма.

Defakto.bg

Отдавна у нас законите се правят безотговорно, популистки и непрофесионално. Това обобщава в интервю за „24 часа“ председателят на Консултативния съвет по законодателството към председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.  „В парламента, първо, няма достатъчно юристи. Повечето не разбират или не искат да разберат, и нямат уважение към тези, които разбират. Дори и да разбират, юристите в парламента са малцинство и не могат да вземат надмощие над популистите. Професионалистите са малко и биват смачквани.  Аз съм подбрал едни от най-блестящите юристи на България и им даваме мотивирано становище от 20 стр. – все едно, че нищо не е станало“, казва професорът.

Отношението към съвета описва така:  „От Нова година не ни възлагат нищо. Данаил Кирилов е поставил въпроса за закон, не помня кой точно – да се отнесе за становище към нашия съвет.  Обаче се чули гласове: Защо да го даваме на професорите? Само да вземат пари, а нали ние сме тези, които решаваме“. На юристите от Консултативния съвет се заплаща „за свършена работа, на час”, посочва Герджиков.

„Добрите юристи в България печелят добре.Накарал съм тези хора да дойдат в съвета, за да бъдат полезни. Никой от тях не е закъсал и не е за 1000-та“ лева, добавя той.

Слабата връзка на депутатите с професионалните юристи шефът на Консултативния съвет търси и в смяната на  председателя на НС, доколкото съветът  бе възстановен по настояване на Димитър Главчев. „ Ако беше Главчев, щеше да е нелогично да ни елиминира, след като инициативата за съвета беше негова.  Цвета Караянчева е много активна и делова, но не е юрист.. Главчев е икономист. Икономиката и правото са близки. Той най-малкото е учил право и има уважение към юридическата материя. Докато тя е инженер. Изглежда, това също има значение”,  казва професорът.

Той е категоричен, че същинската причина за игнорирането на юристите е, че „не искат да чуват нашите критики” .

Ние им пречим, за да изпълняват партийните повели. Популизмът в България смачква професионализма”,  коментира той.  ”А критиките са много сериозни. Да вземем закона за КТБ. Президентът Радев абсолютно обосновано му наложи вето. Защото този закон е противоконституционен. Още 1-2 такива акта и трябва да бъдем изключени от ЕС.  Защото показваме, че не сме правова държава. Със задна дата ще обявяват извършени сделки за недействителни. Това е толкова абсурдно! И президентът правилно налага вето, обаче те – с партийна последователност си го перкат така, както им харесва.

Вярно, че така законът може да доведе до известни по-добри резултати.  Но ние, ако завземем Западните покрайнини например, които си бяха наши, това ще е добре за България, но ще наруши международното право. Трябва ли да го правим? Така и законът за КТБ може да доведе до по-добри резултати, но мачкаме основни принципи в правото. Това е фрапантно пренебрежение към правото“.

Подобно възмущение проф. Герджиков е изказвал и по друга законодателна идея – за приватизационните сделки.

„Да, за приватизацията, когато искаха да атакуват извършени сделки отпреди 15-20 г. Същият абсурд. И аз бях казал, че могат спокойно да го направят, но се изисква само да отменим чл. 4, ал. 1 от конституцията, където е записано, че България е правова държава.

…..“Така че аз съм бесен на законодателя. Някой път дори сън не ме хваща, като виждам какво става“.

По другата спорна тема за промени в института на неизбежната самоотбрана, Герджиков отговоря, че според него сегашната уредба е добра. „Трябва да се обърне внимание обаче на правоприлагането. В него има известни разминавания и не всички съдилища по един и същи начин тълкуват разпоредбите и ги прилагат на практика“, каза той.

Помолен за коментар за измененията в Наказателния кодекс, свързани с корупцията в частния сектор, той каза, че не е специалист в материята и се опира на знанията на специалистите, като проф. Пламен Панайотов.

„У нас, каквото и да стане, първата работа е, като първосигнална реакция, е да променим закона. Особено опасно е това в наказателното право“, заяви проф. Герджиков. Според него особената част на НК прилича на дреха, на която кръпките са повече от самата дреха. „Изключително лош Наказателен кодекс имаме от тази гледна точка – с непрекъснати промени, с архаични текстове, с неща, които не се съгласуват със съществуващата уредба. Общата част е чудесна, направена по европейски традиции, но специалната част  отделните видове престъпления и тези опити непрекъснато да се променят – това е нещо, което не води до стабилност“, заключи той.

Професорът коментира и последните изменения в Търговския закон, които въведоха изискване преди прехвърляне на предприятие да се докаже, че собственикът му няма задължения към служителите. Консултативният съвет по законодателството излезе с остро становище срещу промените и обяви, че те нарушават свободната стопанска инициатива.

„С тази промяна не се дават по-големи гаранции за работниците и служителите, а само се затруднява оборотът. Когато се прехвърля едно предприятие и продавачът и купувачът ще отговорят солидарно за всички задължения, а ако не се прехвърли предприятието, отговаря само първият. Следователно по-големи са гаранциите, ако се прехвърли. Сега има изключително бюрократизиране на стопанския оборот“, обясни той. И определи промяната като удар във въздуха.

По думите му Конституцията се е превърнала във фасада и всеки я погазва както намери за добре. „И сме членки на Европейския съюз и се чудим как ни държат още с такова законодателство“, каза още той.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.