Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа да свали Панайот Генков като и.ф. шеф на Административен съд – Бургас

ВСС отказа да свали Панайот Генков като и.ф. шеф на Административен съд – Бургас

Defakto.bg

Съдията от ВАС Панайот Генков остава временен председател на административния съд в Бургас. Това реши съдийската колегия на ВСС днес с 8 срещу 6 гласа.

В Бургас отдавна няма титулярен ръководител, миналата година конкурсът се провали, след като Генков в последния момент оттегли кандидатурата си, а другите претенденти не събраха нужното мнозинство. Сега е обявен нов конкурс.

Въпросът за Генков и още двама временни председатели на съдилища бе повдигнат заради принципно решение. Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) предлагаше смяна на и.ф. ръководителите в Бургас, както и в районните съдилища във Велинград и в Лом заради промяна в правилата за тяхното предлагане. Промяната бе гласувана на заседание на колегията на 7 ноември 2017 г. по повод назначаването на и.ф. председател на Софийския градски съд.

Тогава бе решено, че при изтекъл мандат, оставка или прекратяване на правомощията на титуляря не по-горният ръководител, а съдийската колегия определя временен шеф на съда измежду заместниците. Ако няма заместник, постът временно се заема от най-старшия съдия, а ако няма нито един съдия – и.ф. се предлага от по-горестоящия ръководител или от член на съдийската колегия.

Генков и останалите двама бяха излъчени по друг ред – номинацията кой временно да оглави административния съд в Бургас например бе направена от бившия шеф на ВАС Георги Колев, при налични зам.-председатели. Затова сега КАК предлагаха постът временно да се заеме именно от зам.-председателя на съда Станимира Друмева.

Сегашният председател на ВАС Георги Чолаков се обяви категорично против замените – ще се влезе в процедура за изменение на влязъл в сила административен акт. Освен това в разговор с него предложената Станимира Друмева заявила, че не знае за тази номинация и не желае да става и.ф. председател.

Боян Магдалинчев подкрепи – недопустимо е да се придава обратна сила на решение, взето през ноември м.г. Вероника Имова също бе против.

Атанаска Дишева обаче даде други аргументи. Не става дума да нормативен акт, на който се придава сила, нито за индивидуален административен акт, обяви тя. Но най-вече попита дали тогава съдийската колегия няма право да смени нито един и.ф. председател, назначен преди миналия ноември.

В прочита на мнозинството – 8 на 6 гласа, се оказа, че е така. Новите прамила за определяне на временни ръководители ще важат само занапред.

Изключение бе направено за РС-Велинград, където сегашният и.ф. шеф Веселин Петричев сам е поискал да се оттегли. На негово място бе определена Наташа Даскалова.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.