Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия с указания как се смята стажът при конкурс

Съдийската колегия с указания как се смята стажът при конкурс

Defakto.bg

Спор може ли съдийският и прокурорският стаж да се приравняват

Съдийската колегия направи своите уточнения за видовете стаж, изисквани в конкурсите за повишаване и преместване. Става дума за „общ юридически стаж“, стаж на „заеманата длъжност“, както и стаж в „съответната система на органите на съдебната власт“.

След промените от лятото на 2016 г. законът вече поставя условия пред кандидатите за повишение да са прослужили поне три години на заеманата от тях длъжност. А при еднакви оценки предимство има кандидадът с повече стаж в съответната система на органите на съдебната власт, като правилото важи и при повишаването, и при преместването. Общият юридически стаж пък е различен за различните нива на Темида – 3 г. за районно, 8 г. за окръжно (тук влизат и административните съдилища), 10 г. за апелативно и 12 г. за върховно.

Днес колегията конкретно се занима с указания за правилата, по които се изчислява стажът, нанасян в представяните служебни бележки за явяване на конкурс за повишение и преместване.

А разнобоят възникна по въпроса кой точно стаж се отчита при равни оценки в конкурс – дали само съдийският или тук ще важи и прослуженото време като прокурор (при кандидати, сменили червената тога с черна). Надделя първото становище. Но, отново след дебат се реши съдийският проект на указания да се внесе за разглеждане и от пленума на ВСС, за да няма разнобой с прокурорската колегия. Немалка част от кадровиците обаче са категорични – по въпросите на кариерното израстване двете колегии приемат самостоятелни решения. Така че дали общата воля на пленума би породила действия е под въпрос.

Ето решенията на съдийската колегия за указанията:

  • Съдийската колегия прие, че общият юридически стаж на основание чл. 164 от ЗСВ включва целият юридически стаж на кандидата, включително придобитият извън органите на съдебната власт, в. т.ч. стажът като съдебен кандидат, в случаите когато се зачита за юридически стаж по смисъла на ЗСВ /чл. 164, ал. 10 и § 18 от ПЗР на ЗСВ/, стажант – съдия, стажът на лицата с висше юридическо образование, придобит на длъжност „дознател“ /§ 116 от ПЗР на ЗСВ/, стажът като курсист на кандидатите за младши магистрати на 9-месечно обучение в НИП /чл. 258а, ал. 6 от ЗСВ/, стажът като съдия изпълнител, съдия по вписванията, прокурорски/съдебен помощник, главен инспектор, инспектор или експерт с юридическо образование в ИВСС /чл. 52 от ЗСВ/, изборен член на ВСС /чл. 28, ал. 1 от ЗСВ), като изброяването не е изчерпателно предвид разпоредбата на чл. 164 от ЗСВ.
  • Прослужено време на заеманата длъжност, на основание чл. 191, ал. 1 от ЗСВ, включва прослуженото време на заеманата магистратска длъжност съответно: като съдия, или прокурор или следовател в съответния орган на съдебната власт, където магистратът е назначен (към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса в Държавен вестник).
  • Стажът в съответната система на органите на съдебната власт, на основание чл. 191а, ал. 1, изр. 2-ро и чл. 192, ал. 1, изр. 2-ро от ЗСВ  включва целият магистратски стаж в съответната на обявената конкурсна длъжност система и за която се кандидатства.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.