Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите към Бойко Борисов: Застъпете се пред Ердоган за репресираните в Турция

Съюзът на съдиите към Бойко Борисов: Застъпете се пред Ердоган за репресираните в Турция

Defakto.bg

Съсловната организация напомня на премиера, че в ЕС държат на правата на човека

По повод предстояща среща между представители на ЕС и турския президент Реджеп Таип Ердоган, чийто домакин ще е България, Съюзът на съдиите се обръща с отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

Съсловната организация напомня на министър-председателя за предприетите в Турция репресии след неуспешния опит за преврат, включително изтезания, незаконни арести и т.н. Както и че в момента над 3 000 турски съдии и прокурори лежат в арестите, без присъди. И приканва Бойко Борисов да се застъпи за техните права като един европейски премиер.

Ето пълният текст на писмото:

Уважаеми господин министър-председател,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на министър-председател на държава, която е член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Основни ценности на тези две най-важни европейски организации са изграждането и поддържането на демократична и правова държава, в която се уважават основните човешки права на всеки гражданин. Тези ценности представляват и демократичната основа на Конституцията на Република България, в която Вие сте се клел.

Съвсем скоро предстои Вие да бъдете домакин на среща в България между висши представители на Европейския съюз и президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. След случилия се неуспешен опит за преврат през месец юли 2016 г. десетки хиляди турски граждани бяха арестувани, като до нас достига многократно информация от различни легални източници, че много от тях са били задържани без правно основание, без доказателства и са били подложени на изтезания с цел да направят самопризнания за участие в опита за преврат. Между тези хора има над 3 000 турски съдии и прокурори арестувани по едно и също време, като много от тях са задържани вече над една година и половина. Ние, разбира се, осъждаме всеки опит за противоконституционна промяна на властта във всяка суверенна държава, включително и в Република Турция. В същото време обаче, твърдо вярвайки в посочените по-горе демократични ценности, използваме Вашето домакинство на тази предстояща среща, за да Ви призовем по време на нея да се застъпите пред турския президент за спазването на правото на живот, за забраната за изтезание и нечовешко или унизително отношение, за правото на свобода и справедлив съдебен процес, по отношение на всички турски граждани, спрямо които е започнало наказателно преследване по повод на опита за преврат в Турция и в частност на нашите колеги съдии и прокурори.

Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави.

Атанас Атанасов, председател на Съюза на съдиите

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.