Последни новини
Home / Законът / ВСС прие оставката на прокурора, арестуван в съдебна зала

ВСС прие оставката на прокурора, арестуван в съдебна зала

Defakto.bg

Обявиха конкурс за нов шеф на апелативната спецпрокуратура

Единодушно, с 8 „за“, прокурорската колегия на ВСС гласува оставката на плевенския обвинител Димитър Захариев, която влиза в сила от днес. Макар че срещу него има висящо дисциплинарно дело, това вече не е пречка за доброволно напускане на системата, след като Конституционният съд обяви забраната за противоконституционна.

Димитър Захариев

Захариев е на прицел отдавна. Срещу него се водят две наказателни производства – едното е в СГС, другото трябва да се гледа от спецсъда, който го бе върнал като неподсъдно нему. По едното дело на плевенския прокурор се търси отговорност, че оказвал натиск върху покойния свидетел по „Октопода“ Георги Цветански да натопи бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов (според прокуратурата евентуално за да заеме мястото му). Другото е за участие в организирана престъпна група – по него Захариев бе арестуван в съдебна зала, за да бъде заведен за повдигане на обвинения (макар че не се беше крил). Междувременно обвинител №1 Сотир Цацаров бе поискал уволнението му заради несъвместимост, но предният ВСС отказа. После миналата година отново по предложение на Цацаров срещу плевенския прокурор тръгна и дисциплинарно дело за накърняване на престижа на съдебната власт.

Любопитното е какво ще се случи сега с тази дисциплинарка, след като Захариев вече не е магистрат. Единият вариант е производството да бъде прекратено по таи причина, другият е да продължи, макар че, ако ВСС приеме дисциплинарно нарушение, няма вече как да го санкционира.

Без повишение за пловдивски обвинител

Отново единодушно, с 8 „за“ колегията отказа за повиши Росен Каменов от окръжната прокуратура в Пловдив във ВКП, макар да бе класиран втори в конкурс. Това е трети поред отказ на ВСС да го повиши след две произнасяния на Върховния административен съд. De Fakto вече подробно описа случая.

Водено срещу този прокурор досъдебно производство е прекратено поради липса на престъпление, а дисциплинарно дело е приключило с отказ от наказание по едно обвинение и констатация за изтекла давност по други, но повишението му се спъва в негативни оценки на етимната комисия.

Днес на прокурорската колегия отново бе докладвана същата оценка, според която Каменов „не спазва в цялост“ изискванията на Етичния кодекс на магистратите. Мотивът за това също е непроменен – оказвал е влияние на колеги по наблюдавани техни дела (за което се водеха и досъдебното, и дисциплинарното производства). Фактът на прекратяването на делата не означава, че той не е допуснал нарушения, бе становището на кадровиците.

„Не можем да дадем възможност от по-висока прокуратура Каменов да продължи да оказва въздействие“, обяви шефът на етичната комисия Георги Кузманов. Становището бе подкрепено от Огнян Дамянов, Даниела Машева и Сотир Цацаров.

Търсят приемник на Даниела Попова

Днес колегията обяви старта на процедура по избор на нов ръководител на апелативната спецпрокуратура. За длъжността се обявява конкурс, по правилата на съдебния закон. Приемът на документи на кандидатите ще започне след обнародването на това решение.

Дотук се стига, след като миналата седмица бе гласувана оставката на досегашния ръководител на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Тя напусна поста изненадващо и остава редови обвинител.

Отличие за отличен прокурор

С личен почетен знак – първа степен – златен за безукорна служба бе наградена Антония Донева, зам.-окръжен прокурор на Разград. Отличието й се дава на изпроводяк, госпожа Донева се пенсионира. Тя вече е получила и почетен знак на прокуратурата за цялостна дейност.

„Почтен, коректен, можещ и знаещ прокурор. Всички работещи в момента обвинители в Разград сме се учили от нея и ни е помагала“, каза Огнян Дамянов.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.