Последни новини
Home / Законът / За 17 г. държавата е загубила 6 милиарда „спестено“ ДДС (завинаги) от фирми- длъжници

За 17 г. държавата е загубила 6 милиарда „спестено“ ДДС (завинаги) от фирми- длъжници

Defakto.bg

Всяка година  на държавата се изплъзва данък добавена стойност за милиони левове, а цифрата на изгубените средства от влезли в сила ревизионни актове в периода 2001 г. – 2017 г. е  близо 6 млрд. лева, дълг, който приходната агенция е отписала.

Георги Георгиев

Данните са предоставени официално  от  Националната агенция за приходите по Закона за достъп до обществена информация, на сдружение „Боец“,  съобщава Георги Георгиев – председател на сдружението. „Поискахме информация за несъбраното ДДС, за да разберем как на фона на реките от милиарди от Европа и на събрани данъци, България продължава да е на последно място по доходи и на пръво по бедност и корупция. Оказва се, че  голяма част от ресурса ни е източен”, обяснява той.

Рекорд по „изпуснати“ средства от ДДС държавата е направила през 2011 г., когато от НАП не са събрали данък добавена стойност за малко над 1 милиард лева. Той е почти равен на сумата, която не е събрана за период от цели 10 г. (2000 – 2010 г.) – 1,4 млрд. лв.

След 2011 г. цифрите падат до няколко стотин милиона годишно, а най-малко държавата е загубила миналата година – „едва“ 271 млн. лв.

В изложението на НАП до „Боец“ се съобщава още, че общата сума на несъбран ДДС за периода 01 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г., която е констатирана при ревизии, е над 16.2  млрд. лв.

Те обаче на практика са „несъбираеми“, казва  шефката на НАП, защото тези средства са изчислени по време на ревизии от външни институции или чрез прилагането на мерки за борба с данъчните измами, а в такива случаи обикновено се откриват огромни цифри, но на практика няма как да се съберат, защото фирмите се оказват без собственост.

Очевидно, за да бъде избягвано плащането на данъци е  ползвана класическата схема на грабежа – с прехвърляне на акции, дялове и собственост на богати „ клошари” или фалирали фирми,  затова и  задължените лица към НАП се оказват без  собственост, която да бъде запорирана.

Повод за запитването на „Боец” са станали разкритията на следователя Бойко Атанасов, който пръв повдигна темата за несъбраното ДДС.  Същият, на който преди седмица  прокурорската колегия на ВСС единодушно  образува дисциплинарно дело по предложение на градския прокурор на София Емилия Русинова.Макар, че подробности не бяха съобщени, неофициално стана ясно, че в основата на дисциплинарно дело са изявления на следователя за краха на дела срещу организираната престъпност. В телевизионни интервюта той говори за  „срамни“ споразумения и отказ от обвинения.  предупреди и за „канонада“ от проверки, тръгнали срещу него.

На фона на тоталния грабеж на ДДС,   е  логичен и въпросът – кой ще отговаря за проспаното източване на ДДС?  Къде са били ДАНС, МВР, Прокуратурата и Агенция Митници през всички тези години и как така мега-длъжниците  не са били разследвани и остават ненаказани,  докато за 50 лв. невнесено ДДС всеки обикновен българин получава серизни санкции.   Досега е известно само, че такива, като следователя Бойко Атанасов, посмели да повдигнат завесата на корупцията,  се оказват на  „подсъдимата скамейка“!

От сдружение „Боец“ ще внесат сигнал в прокуратурата срещу финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов за бездействие по отношение на несъбраното ДДС. Те също така искат президента Румен Радев да свика Консулстативния съвет за национална сигурност (КСНС)

БОЕЦ са внесли следващо Заявление по ЗДОИ до НАП, с което се иска да бъде предоставен списък на дружествата и търговците участвали в престъпните схеми за източване на ДДС, с имената на всички фирми по веригата, а не само малоимотния „бушон”, който стои в края на престъпната нишка.

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.