Последни новини
Home / Законът / Намериха се още пари за затворите, изравняват добавките на надзиратели и полицаи

Намериха се още пари за затворите, изравняват добавките на надзиратели и полицаи

Defakto.bg

Общо 15 милиона лева ще бъдат отпуснати допълнително за главните дирекции на затворите и “Охрана”. Парите ще отидат за изравняване на добавките за специфичен труд в двата сектора с тези в МВР, както и за увеличаване на заплати.

Новината за поетия от правителството ангажимент бе разпространена от Синдиката на служителите в затворите, за това говори и правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг в Министерския съвет.

Случва се след неспиращи протести на надзиратели и съдебна охрана и предвидена жива верига в София на 26 март, когато у нас ще се проведе среща на министрите на правосъдието от ЕС. Паралелно протестиращите събират и подписка в защита на правата им, адресирана до НС, премиера Борисов, Цачева, както и до еврокомисар Вера Йоурова. А в понеделник служители на затвора във Варна предупредиха, че ще започнат масово да излизат в отпуски и да завеждат дела за нарушени трудови права.

От началото на годината заплатите в двата сектора бяха увеличени с 5 % срещу исканите от надзиратели и охрана 20 %, но властта обяви, че няма повече пари. След продължаващите протести дойде “оферта” от финансовия министър Владислав Горанов, отгласена от Цецка Цачева за допълнителни 6 милиона лева, които ще позволят още 5 % увеличение на възнагражденията. Протестиращите я отхвърлиха.

Сега вече новата оферта е за 15 милиона лева допълнително, в които влизат първоначално предлаганите от Горанов 6 милиона лева. Това е било предложено от премиера Бойко Борисов на среща между него, синдикатите и Цецка Цачева.

С допълнителните средства ще бъдат изравнени добавките за специфичен труд с тези в МВР. Увеличението ще е със задна дата, от 1 януари. В момента тези месечни добавки в затворите са 95 лв., а полицаите получават 190 лв. Ще има и увеличение на основните трудови възнаграждения, като замисълът е да се тръгне от най-ниските заплати, най-голямото “изоставане” е със 105 лева. На среща със синдикатите в МП вчера са били определени технологичните стъпки и конкретните задачи със срокове за изпълнението им.

До края на седмицата синдикатът на служителите в затворите ще обсъди направените предложения с членовете си и ще обяви дали протестите продължават или тази “оферта” е удовлетворителна.

Следващата уговорена среща в Министерството на правосъдието е на 29 март.

About De Fakto

Проверете също

Излезе от печат сборник с тълкувателните решения на Конституционния съд (1991–2020)

Сборник на задължителните тълкувания на основния закон от  Конституционния съд,  от  създаването му  през 1991 …

408 кандидати за младши прокурори допуснати до устен изпит, местата са 29

408  от 738 кандидати за младши прокурори са допуснати до устен изпит в конкурса, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.