Последни новини
Home / Законът / Намериха се още пари за затворите, изравняват добавките на надзиратели и полицаи

Намериха се още пари за затворите, изравняват добавките на надзиратели и полицаи

Defakto.bg

Общо 15 милиона лева ще бъдат отпуснати допълнително за главните дирекции на затворите и “Охрана”. Парите ще отидат за изравняване на добавките за специфичен труд в двата сектора с тези в МВР, както и за увеличаване на заплати.

Новината за поетия от правителството ангажимент бе разпространена от Синдиката на служителите в затворите, за това говори и правосъдният министър Цецка Цачева на брифинг в Министерския съвет.

Случва се след неспиращи протести на надзиратели и съдебна охрана и предвидена жива верига в София на 26 март, когато у нас ще се проведе среща на министрите на правосъдието от ЕС. Паралелно протестиращите събират и подписка в защита на правата им, адресирана до НС, премиера Борисов, Цачева, както и до еврокомисар Вера Йоурова. А в понеделник служители на затвора във Варна предупредиха, че ще започнат масово да излизат в отпуски и да завеждат дела за нарушени трудови права.

От началото на годината заплатите в двата сектора бяха увеличени с 5 % срещу исканите от надзиратели и охрана 20 %, но властта обяви, че няма повече пари. След продължаващите протести дойде “оферта” от финансовия министър Владислав Горанов, отгласена от Цецка Цачева за допълнителни 6 милиона лева, които ще позволят още 5 % увеличение на възнагражденията. Протестиращите я отхвърлиха.

Сега вече новата оферта е за 15 милиона лева допълнително, в които влизат първоначално предлаганите от Горанов 6 милиона лева. Това е било предложено от премиера Бойко Борисов на среща между него, синдикатите и Цецка Цачева.

С допълнителните средства ще бъдат изравнени добавките за специфичен труд с тези в МВР. Увеличението ще е със задна дата, от 1 януари. В момента тези месечни добавки в затворите са 95 лв., а полицаите получават 190 лв. Ще има и увеличение на основните трудови възнаграждения, като замисълът е да се тръгне от най-ниските заплати, най-голямото “изоставане” е със 105 лева. На среща със синдикатите в МП вчера са били определени технологичните стъпки и конкретните задачи със срокове за изпълнението им.

До края на седмицата синдикатът на служителите в затворите ще обсъди направените предложения с членовете си и ще обяви дали протестите продължават или тази “оферта” е удовлетворителна.

Следващата уговорена среща в Министерството на правосъдието е на 29 март.

About De Fakto

Проверете също

Упорството на юридическата некомпетентност постига опасна степен на невежество за избирателния процес

Законодателната инициатива на управляващите за предстоящите избори гъмжи от правни недомислия Петър Обретенов На 14 …

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.