Последни новини
Home / Законът / Парламентът отложи дебатите по Наказателния кодекс за наказване на корупцията в частния сектор

Парламентът отложи дебатите по Наказателния кодекс за наказване на корупцията в частния сектор

Defakto.bg

Парламентът отложи с дебатите по първо четене на седемте законопроекта зa промени в Наказателния кодекс, които бяха заложени в седмичната програма за работа на депутатите, предаде  Агенция „Фокус”.   Предложението за това e на председателя на правната комисия  Данаил Кирилов заради “ разразилият се обществен дебат за един от законопроектите, който предвижда да се уеднакви режимът на корупционните престъпления, както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор“.

„Особено активни в този обществен дебат са работодателските организации и организациите на бизнеса. Очевидно е, че се налага продължаване на общественото обсъждане преди да пристъпим на гласуване в пленарна зала. По тази причина, като председател на водещата комисия по седемте законопроекта, предлагам отлагане с 10 дни”, казва   Кирилов.

Специалистите по наказателно право, адвокати и съдии  остро реагираха на предложенията, чиито текстове са така поднесени,  че при недобросъвестно боравене със закона,  всеки   гражданин може да бъде обявяван лесно за престъпник.  Проектът за промени на Наказателния кодекс, внесен от правителството, разширява понятието „длъжностно лице“ в чл. 93 от НК, и  така увеличава  кръга на лицата, които могат да бъдат преследвани за т.нар.  ,,корупционни престъпления‘‘.  На практика  целта е да се  въведе еднакво прилагане на наказателноправните норми за длъжностни лица от публичния сектор и за длъжностни лица от частния сектор .

Промените в Наказателния кодекс  може да  служат за натиск върху бизнеса, ако в сегашния си вид влязат в сила, коментира поправките специалистът по наказателно право проф. Пламен Панайотов.  Според адвокат   Валя Гигова, законопроектът превръща в длъжностни лица целия народ .С него по недопустим и хиперреактивен начин държавата се намесва в търговския оборот.  Гигова даде пример, с  публичната функция в законопроекта, която е определена като такава от обществено значение. Всяка майка като си отглежда детето също извършва обществено полезна дейност, каза Гигова. Според нея:  Законопроектът превръща в длъжностни лица целия народ!

Юристът Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействие на законодателството възкликна:  „Промените в Наказателния кодекс и текстовете, ĸoитo cи пocтaвят зa цeл чисто гражданскоправни отношения да бъдат квалифицирани като ĸopyпциoнни пpecтъплeния и преследвани като такива, струва ми се че не са нито „безотговорни“, нито „популистки“, нито „непрофесионални“ мерки по регулиране, а нещо много по-сериозно … Те са предпоследния стадий, преди да се стигне до криминализиране и на престъпните помисли, когато не само животът , ами и мечтите за по-добър живот биха се оказали престъпление“ …

Министър Цецка Цачева обаче обяви притесненията за неоснователни,   защото законопроектът е  в изпълнение на конкретни препоръки, съдържащи се в анализа, извършен от европейски магистрати на Прокуратурата в края на 2016 г.    Именно европейските прокурори са предложили да бъде ангажирана наказателна отговорност  за корупция и в частния сектор, заяви тя.

Против днешното предложение да се отложи дебата по НК, са се обявили от  „БСП за България”. Народният представител Драгомир Стойнев е заяви:  „Уважаеми господин Кирилов, ако искате обществено обсъждане, това трябваше да се случи преди гледането на първо четене на този изключително спорен законопроект на Министерски съвет. Знаете какво напрежение има в обществото. Заради този законопроект, вие искате в момента закони, които са внесени на 25 май 2017 г., в момента отново да не ги гледаме. Нашето предложение е, тези законопроекти, особено на левицата, нека да ги гледаме тази седмица”.

Сред отложените предложения за поправки в закона е и това на БСП за въвеждане на по-строги мерки срещу домашното насилие, с които те целят привеждане на изискванията на Истанбулската конвенция в българското законодателство. Промените предвиждат нанасянето на средна телесна повреда вследствие на домашно насилие да се третира като престъпление от общ, а не от частен характер.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.