Последни новини
Home / Законът / Румяна Арнаудова: Прокуратурата получи сигнал за 16-те млрд. лв. „спестено“ ДДС , предстои проучването му

Румяна Арнаудова: Прокуратурата получи сигнал за 16-те млрд. лв. „спестено“ ДДС , предстои проучването му

Defakto.bg

Правителството увеличи заплатата на шефа на НАП за отлични постъпления  в хазната

По повод информацията, че за 17 години на държавата са се изплъзнали  официално  над 16 млрд лева  „спестено“ ДДС, (6 млрд. лв,  от които окончателно загубени),  De Fakto се обърна с въпрос към говорителя на Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова:  Ще вземе ли присърце държавното обвинение грабежът на хазната чрез ефектни търговски хватки, които „освобождават“ фирми и длъжници от задълженията им да  плащат данъци?

Преди един час бяхме уведомени от председателя на сдружение „Боец“, че е изпратил сигнал по случая в прокуратурата. Когато бъде официално заведен, ще го проучим и решим какви действия могат да   бъдат предприети“, каза Арнаудова.

След като се уверихме, че прокуратурата вече официално е уведомена за скандалното пестене на данъци,  с интерес очакваме ефектът от действията й – укриването на данъци е престъпление.  Както  D Fakto информира, от официалното изложението на НАП до сдружение „Боец“ се вижда, че общият размер на несъбран ДДС за периода 01 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г.,( установен при ревизии), е  16.2  млрд. лв. Цифрата на  изгубените средства от влезли в сила ревизионни актове в този период е  близо 6 млрд. лева.  Този дълг  приходната агенция е отписала.  Данните са предоставени официално  от  Националната агенция за приходите по Закона за достъп до обществена информация, на сдружение „Боец“,  съобщи  на пресконференция вчера  Георги Георгиев – председател на сдружението.

„Поискахме информация за несъбраното ДДС, за да разберем как на фона на реките от милиарди от Европа и на събрани данъци, България продължава да е на последно място по доходи и на първо по бедност и корупция. Оказва се, че  голяма част от ресурса ни е източен”, обясни той.

От сдружението са внесли следващо заявление по ЗДОИ до НАП, в което е поискан списък на дружествата и търговците участвали в престъпните схеми за източване на ДДС, с имената на всички фирми по веригата, а не само характерния малоимотен „бушон”, който е в края на веригата.

Междувременно пресцентърът на Министерския съвет  съобщи,че правителството е увеличило с 10 на сто основната заплата на  изпълнителния директор на НАП  (спрямо настоящия й размер). От 1 април т. г. Галя Димитрова ще получава 4070 лева.

„Решението е обусловено от водещия принос на ръководителя на приходната агенция за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2017 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги“, пише в мотивите. Според  чл. 8, ал. 5 от Закона за НАП, възнаграждението на изпълнителния директор на агенцията се определя от Министерския съвет.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Един коментар

  1. ДАНО, ПРОУЧВАНЕТО ДА НЕ Е КАКТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ…… ДО КАТО СЕ ЗАБРАВИ !! НАГЛОСТТА НА ПРОКУРАТУРАТА НАДХВЪРЛИ ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ, ИЗЖИВЯВАЙКИ СЕ ОТ ДЕВИЗА :::НАД НАС , САМО Е НЕБЕТО“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.