Последни новини
Home / Законът / ВСС избира главен секретар по нови правила

ВСС избира главен секретар по нови правила

Defakto.bg

Допускат трима кандидати до изслушване, гласуват ги с мнозинството от присъстващите

Новият главен секретар на Висшия съдебен съвет ще бъде избиран по нови правила. Те бяха гласувани днес от пленума на ВСС по предложение на Гергана Мутафова и Боряна Димитрова.

Темата е актуална – след пенсионирането на Димитър Тончев трябва да се обяви конкурс за главен секретар на ВСС. И не е безразлична на кадровиците, видя се днес. Неслучайно – става дума за шефа на администрацията, без която работата на съвета ще блокира.

Смущаващото бе друго – въпреки че бяха направени само няколко, но принципни предложения за изменения на проектоправилата, те изобщо не бяха подложени на гласуване. Ясно обяснение защо не бе получено.

Затова се запомниха репликите на главния прокурор Сотир Цацаров: „Да утвърдим работещи, прагматични правила. Не избираме представляващ ВСС, нито представляващ на представляващия, нито един от „тримата големи“. Избираме шеф на администрацията, а правим правила като за избор на съдия в Европейския съд!“ Явно прагматичността надделя.

Как и какво се реши?

Изискванията за главен секретар на ВСС са в Закона за съдебната власт. Там е записано, че той трябва да отговаря на изискванията за окръжен съд и окръжна прокуратура, т.е. да има минимум 8 г. юридически стаж (съответно получава и заплата като тази на магистрат на окръжно ниво). Казано е също, че главният секретар се назначава с решение на ВСС след провеждане на конкурс.

Оттам нататък съветът си разписва процедурата в правила. Последните, разбра се днес, са от 2014 г., когато след пенсионирането на дългогодишния главен секретар Славка Каменова бе избран Димитър Тончев.

Какви са новините сега?

Ще има седемчленна конкурсна комисия по отсяване на кандидатите. В нея ще влизат по трима представители на ресорните комисии „Съдебна администрация“ от съдийската и от прокурорската колегии, както и представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който ще я оглавява. Решенията й се вземат с обикновено мнозинство.

Олга Керелска беше предложила преразглеждане на това решение – пак да са 7 човека, но не само от двете ресорни комисии, а и други членове на ВСС, подбирани по жребий. Както вече стана ясно, това не бе гласувано.

Друга новина са критериите, по които ще бъдат оценявани претендентите. Всеки от допуснатите трябва да представи концепцията си за работата на главния секретар. А въпросната 7-членна комисия ще ги оглежда по: познаване на материалното и процесуалното право, свързани с бъдещата им дейност (чуха се възражения, че процесът тук няма нищо общо); съответствие на концепцията с краткосрочните и дългосрочни цели и политики на самия ВСС (че има ли такива, попита някой в залата); степен на задълбоченост на анализа; реалистичност на предложения план; умение да отстояват позиция и др.

 

По всеки критерий ще се поставя оценка по шестобалната система, а финалният резултат ще е общоаритметично, също по шестобалната система. Следва класиране на кандидатите, като до изслушване от пленума ще се допуснат само първите трима класирани (изискването е да имат поне 4,50).

Тук Пламена Цветанова бе предложила пленумът да изслуша всички класирани кандидати, получили оценка 4,50 и нагоре, за да се гарантира представителност. И това не бе подложено гласуване. „Иначе има риск самата комисия да предопредели избора на ВСС“, намеси се и Лозан Панов. Напразно.

Финалът на процедурата е гласуването на пленума на ВСС. По новите правила решението кой ще стане главен секретар ще се вземе с обикновено мнозинство – повече от половината от присъстващите кадровици. Така и 7 членове от 25-членния съвет могат да направят този избор. Защото за кворум се искат 13 човека, при които мнозинството е сведено до 7 „за“.

Атанаска Дишева настояваше решението на ВСС да се взема с гласовете на повече от половината от списъчния състав – т.е. с поне 13 „за“. Не бе подложено на гласуване.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.