Последни новини
Home / Законът / Пламен Георгиев предложи своите четирима за новата „Антикорупция“

Пламен Георгиев предложи своите четирима за новата „Антикорупция“

Defakto.bg

Бившият шеф на ВАС Георги Колев отрече някога да е бил канен за зам.-председател

Наскоро избраният ръководител на новата мегакомисия „Антикорупция“, бивш шеф на КОНПИ, Пламен Георгиев (на снимката) направи своите четири номинации – за заместник и членове на мегаоргана. Това съобщиха от комисията му.

Според правилата, гласувани от парламента вчера, следва проверка за допустимост, внасяне на декларации и печат от комисията по досиетата за сътрудничество с някогашните тайни служби, после публично изслушване първо в ресорната антикорупционна комисия на НС, после в пленарна зала. И гласуване с обикновено мнозинство.

Новият закон предостави номинациите изцяло в прерогативите на председателя на „Антикорупция“ и резултатът не само изглежда, а и е предизвестен. Любопитното е друго – упоритата мълва, че бившият председател на ВАС Георги Колев ще е зам.-председател на новата „Антикорупция“ не се потвърждава, името му не е сред номинираните.

Никога не е ставало дума за подобно нещо, никога не съм имал намерения и поглед към тази комисия„, каза Колев пред De Fakto. В момента той още ползва отпуска си като магистрат от ВАС.

Ето номинациите на Пламен Георгиев:

За зам.-председател е предложен Антон Славчев, в момента е директор на дирекция „Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ. Той е магистър по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет. Работил е в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до вливането в КПКОНПИ на специализираната дирекция, която той оглавява. Има 22 години стаж в структурите на МВР и ДАНС.

За членове са предложени Антоанета Цонкова, Силвия Къдрева и Пламен Йоцов.

Антоанета Цонкова в момента е член на КПКОНПИ. Тя е магистър по право от Юридическия факултет на Софийския университет с над 18 години юридически стаж. Съществена част от опита й е на експертни и ръководни длъжности в Комисията.

Силвия Къдрева е директор на дирекция „Публичен регистър“ в КПКОНПИ. Тя има магистърска степен от Философския факултет на Софийския университет и 19-годишен стаж в Сметната палата, от които 12 в публичния регистър като експерт и директор.

Пламен Йоцов е магистър по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС основно в борбата с организираната престъпност.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.