Последни новини
Home / Законът / Пламен Георгиев предложи своите четирима за новата „Антикорупция“

Пламен Георгиев предложи своите четирима за новата „Антикорупция“

Defakto.bg

Бившият шеф на ВАС Георги Колев отрече някога да е бил канен за зам.-председател

Наскоро избраният ръководител на новата мегакомисия „Антикорупция“, бивш шеф на КОНПИ, Пламен Георгиев (на снимката) направи своите четири номинации – за заместник и членове на мегаоргана. Това съобщиха от комисията му.

Според правилата, гласувани от парламента вчера, следва проверка за допустимост, внасяне на декларации и печат от комисията по досиетата за сътрудничество с някогашните тайни служби, после публично изслушване първо в ресорната антикорупционна комисия на НС, после в пленарна зала. И гласуване с обикновено мнозинство.

Новият закон предостави номинациите изцяло в прерогативите на председателя на „Антикорупция“ и резултатът не само изглежда, а и е предизвестен. Любопитното е друго – упоритата мълва, че бившият председател на ВАС Георги Колев ще е зам.-председател на новата „Антикорупция“ не се потвърждава, името му не е сред номинираните.

Никога не е ставало дума за подобно нещо, никога не съм имал намерения и поглед към тази комисия„, каза Колев пред De Fakto. В момента той още ползва отпуска си като магистрат от ВАС.

Ето номинациите на Пламен Георгиев:

За зам.-председател е предложен Антон Славчев, в момента е директор на дирекция „Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ. Той е магистър по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет. Работил е в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до вливането в КПКОНПИ на специализираната дирекция, която той оглавява. Има 22 години стаж в структурите на МВР и ДАНС.

За членове са предложени Антоанета Цонкова, Силвия Къдрева и Пламен Йоцов.

Антоанета Цонкова в момента е член на КПКОНПИ. Тя е магистър по право от Юридическия факултет на Софийския университет с над 18 години юридически стаж. Съществена част от опита й е на експертни и ръководни длъжности в Комисията.

Силвия Къдрева е директор на дирекция „Публичен регистър“ в КПКОНПИ. Тя има магистърска степен от Философския факултет на Софийския университет и 19-годишен стаж в Сметната палата, от които 12 в публичния регистър като експерт и директор.

Пламен Йоцов е магистър по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС основно в борбата с организираната престъпност.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.