Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Председателят на САС не е извършила престъпления по делото за 102 милиона лева

Прокуратурата: Председателят на САС не е извършила престъпления по делото за 102 милиона лева

Defakto.bg

Няма извършени престъпления от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева по прочулото се „дело за 102 милиона лева“. Това обявиха днес от прокуратурата.

Новината идва след като вчера стана ясно, че Инспекторатът е установил допуснати от Даниела Дончева нарушения на случайния избор по същото дело, за което може да й бъде търсена дисциплинарна отговорност. Актът обаче не е окончателен, чака думата на главния инспектор Теодора Точкова.

Производството, за което днес уведомяват от държавното обвинение (както и проверката на Инспектората), бе поискано от самата Даниела Дончева. Конкретно към прокуратурата тя се бе обърнала с искане да провери дали е корумпирана. Повод станаха разгорелите се покрай въпросното търговско дело, свързано с КТБ, страсти, след като съдия Милен Василев, на когото то е било разпределено, направи публично достояние как е бил отстранен от спора. Тогава се промъкнаха и „съмнения за корупция“.

Такива данни не са установени, заявява прокуратурата.

Ето пълното съобщение:

С постановление на Софийска градска прокуратура от 02.03.2018 г. е прекратено наказателното производство за извършено престъпление по служба / чл. 282 ал.2 от НК/ от магистрат.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2017 г., като законен повод за започване на разследването бе подаден сигнал от председателя на Апелативен съд – София – Даниела Дончева.

В хода на разследването са изискани и приобщени копия на т.д. № 2632/2017 г. по описа на САС, 6-ти състав и от т.д. № 57/2016 г. на ОС Кюстендил, както и материали от проверка, извършвана от ИВСС. Разпитани са свидетели – Василев, Иванов и Хайдукова – формирали 6-ти състав на САС при първоначалното разпределение на т.д. № 2632/2017 г. по описа на САС.

Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено престъпление по чл. 282 ал.2 НК или друго престъпление от общ характер, извършено от председателя на Апелативен съд – София – Даниела Дончева.

Разпитани тримата съдии категорично са заявили, че в периода, през който спорът бил висящ за разглеждане от 6-ти състав страните по първоинстанционното дело или свързани с тях лица, не са се опитвали да осъществяват с тях какъвто и да било извънслужебен контакт. Същевременно върху тримата магистрати не било упражнявано и влияние от ръководството на САС за взимане на решение в една или друга посока.

„Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати, разпитани в настоящото производство (Василев, Иванов и Хайдукова), че спрямо тях не е осъществяван извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или  от трети заинтересовани лица и не им е оказвано каквото и да е въздействие от ръководството на САС с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, а и обективното поведение на съдебния състав след 04.10.2017 г. (липсват произнасяния по спора, а е налице единствено самоотвод) намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно – умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел изискуема се от чл. 282, ал. 1 НК, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението й е несъставомерно и това се явява основание за прекратяване на настоящото разследване“, се сочи в постановлението.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.