Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Пешеходните пътеки съответстват на черната статистика, но не и на предизборните обещания                    

Цацаров: Пешеходните пътеки съответстват на черната статистика, но не и на предизборните обещания                    

Defakto.bg

                 Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната, резултатите сочат фрапиращи пропуски

Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства,  нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с вътрешния министър Валентин Радев за резултатите от проверката на пешеходните пътеки на територията на цялата страна. Тя беше възложена в края на декември 2017 година.

Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната, резултатите сочат фрапиращи пропуски, коментира още главният прокурор.

„Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация – обобщи Цацаров. „ Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата“.
„Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба. Така, че  проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции.

Според него  работата в сферата на превенцията е нужно да бъде критично засилена, а контролните дейности и санкциите да се прилагат постоянно, а не кампанийно. Главният прокурор  допълни, че до 30 юни трябва да има промяна в нормативната база, които да бъдат широко оповестени и подложени на широко обсъждане. „Пак до 30 юни – разпореждания спрямо всички общински власти за привеждане в съответствие на пешеходните пътеки с нормативната уредба. При неизпълнение на разпорежданията – санкции по реда на Закона за движение по пътищата.

И незабавно след 30 юни – нова проверка в населените места, където са установени най-големите нарушения и най-фрапиращите безобразия. Ако те продължават, санкциите ще продължат с пълна сила, независимо от това кой какво служебно положение заема и кой е кмет на малко населено място или столица“, подчерта главният прокурор.

Министерството на вътрешните работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“, заяви още Цацаров. Той уточни, че са предвидени и санкции в размер на между 2 и 7 хиляди при неизпълнението на предписанията. Главният прокурор определи списъка в областите, в които са регистрирани най-много нарушения като „срамен“.

Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, уточни министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Неправилно маркиране – или маркировката не е изпълнена правилно, или е износена – по този въпрос  Южна България се представя доста зле, сочи министърът. За неправилното разположение на пътеките – 18%, Перник, Стара Загора, Варна.  При 53% от пътеките разстоянието е нарушено, например между две пътеки има по-малко от 250 метра. В София-град има най-много такива. Сигнализацията също е нарушена – 5000 липсващи знаци. Най-много са в Бургас, по Черноморието“, коментира той.  Министърът обясни също, че неправилно маркирани или износени пешеходни пътеки има в Южна България. Той подчерта, че  неправилното разстояние между пътеките е много опасно. „Колите не намалят толкова бързо за 250 м. и става опасно за пешеходците“.

„Проверени са 980 повдигнати пешеходни пътеки, от тях 244 са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове. Има наредба всички ще получат предписания“, заяви министър Радев.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.