Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Пешеходните пътеки съответстват на черната статистика, но не и на предизборните обещания                    

Цацаров: Пешеходните пътеки съответстват на черната статистика, но не и на предизборните обещания                    

Defakto.bg

                 Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната, резултатите сочат фрапиращи пропуски

Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства,  нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с вътрешния министър Валентин Радев за резултатите от проверката на пешеходните пътеки на територията на цялата страна. Тя беше възложена в края на декември 2017 година.

Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната, резултатите сочат фрапиращи пропуски, коментира още главният прокурор.

„Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация – обобщи Цацаров. „ Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата“.
„Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба. Така, че  проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции.

Според него  работата в сферата на превенцията е нужно да бъде критично засилена, а контролните дейности и санкциите да се прилагат постоянно, а не кампанийно. Главният прокурор  допълни, че до 30 юни трябва да има промяна в нормативната база, които да бъдат широко оповестени и подложени на широко обсъждане. „Пак до 30 юни – разпореждания спрямо всички общински власти за привеждане в съответствие на пешеходните пътеки с нормативната уредба. При неизпълнение на разпорежданията – санкции по реда на Закона за движение по пътищата.

И незабавно след 30 юни – нова проверка в населените места, където са установени най-големите нарушения и най-фрапиращите безобразия. Ако те продължават, санкциите ще продължат с пълна сила, независимо от това кой какво служебно положение заема и кой е кмет на малко населено място или столица“, подчерта главният прокурор.

Министерството на вътрешните работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“, заяви още Цацаров. Той уточни, че са предвидени и санкции в размер на между 2 и 7 хиляди при неизпълнението на предписанията. Главният прокурор определи списъка в областите, в които са регистрирани най-много нарушения като „срамен“.

Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, уточни министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Неправилно маркиране – или маркировката не е изпълнена правилно, или е износена – по този въпрос  Южна България се представя доста зле, сочи министърът. За неправилното разположение на пътеките – 18%, Перник, Стара Загора, Варна.  При 53% от пътеките разстоянието е нарушено, например между две пътеки има по-малко от 250 метра. В София-град има най-много такива. Сигнализацията също е нарушена – 5000 липсващи знаци. Най-много са в Бургас, по Черноморието“, коментира той.  Министърът обясни също, че неправилно маркирани или износени пешеходни пътеки има в Южна България. Той подчерта, че  неправилното разстояние между пътеките е много опасно. „Колите не намалят толкова бързо за 250 м. и става опасно за пешеходците“.

„Проверени са 980 повдигнати пешеходни пътеки, от тях 244 са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове. Има наредба всички ще получат предписания“, заяви министър Радев.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.