Последни новини
Home / Законът / Съдилища в разнобой по казуса „Царските конюшни“

Съдилища в разнобой по казуса „Царските конюшни“

Defakto.bg

СГС прекрати делото, апелативният съд нареди да има процес

Първият от серията процеси по скандала с Царските конюшни предизвика съдийски разнобой.

След като в края на февруари Снежина Колева от Софийския градски съд в разпоредително заседание е прекратила делото и е върнала прокуратурата на „поправителен“, вчера трима от Софийския апелативен съд са наредили процесът да стартира в СГС. Това установи проверка в регистрите на двете съдилища.

При обратен развой и това дело би трябвало да се пренасочи към спецправосъдието – повдигнатите на бившия областен управител на София Веселин Пенев обвинения за тежък случай на безстопанственост и неизгодни сделки попада в списъка с „високата корупция“ от последните промени в НПК. 

Бившият областен управител на София Веселин Пенев

Любопитното е, че разнобоят е настъпил не по обвиненията срещу Веселин Пенев за продажбата на Царските конюшни, а по други – за продаден на бившия главен секретар на МВП Валентин Петров държавен апартамент на занижени цени, според обвинителния акт.

Другият момент на разминаване междудвете инстанции са обвиненията срещу лицензирания оценител Юлия Димитрова (за Царските конюшни) – те са неясни, спорес СГС. И напълно редовни, според апелативните съдии.

Иначе без разнобой магистратите оставят досегашните мерки за неотклонение – гаранция от 15 000 лв. за Веселин Пенев и от 2000 лв. за Юлия Димитрова. Отхвърлят и искането на областната управа да се конституира като граждански ищец в наказателния процес.

Скандалът

Скандалът гръмна през 2016 г., когато в парламента от БСП обвиниха управляващите, че са продали на безценица апетитен държавен имот от 7,3 дка в центъра на София на бул.“Дондуков“, до паметника на Васил Левски и на метри от парламента (на снимката горе), на частната фирма „Евротрансбилд“. Това става след поредица от актове за прекратяване на съсобственост, подписани от областния управител Веселин Пенев, като три имота са продадени за общо 658 780 лв. при реална пазарна цена 10 989 000 лв. – тази разлика твърди и прокуратурата.

Тогавашният регионален министър Лиляна Павлова от името на държавата внесе иск в съда сделката да бъде прогласена за нищожна, а прокуратурата започна разследване срещу областния управител Пенев.

В края на януари 2017 г. бе съобщено за внесен обвинителен акт, в който на Пенев се търси отговорност за безстопанственост и неизгодни сделки за Царските конюшни, осигуряването на апартамент от 180 квадрата на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров на занижени цени и набавянето на служебен джип Тойота, който да обслужва личните му нужди.

В края на септември миналата година наказателното дело не тръгна заради фал с пълномощното на представителя на областната управа. А в края на февруари т.г. е било прекратено от СГС и върнато на прокуратурата заради неясни обвинения.

Гражданското дело за нищожна сделка още не е стартирало в СГС.

Защо СГС прекратява делото?

В определението си от разпоредителното заседание съдия Снежина Колева установява нарушение на правата на обвиняемите да научат за какво точно престъпление са обвинени.

Тя няма претенции към обвиненията на Пенев за сделките за Царските конюшни и за служебната Тойота, по които нещата са преценени за ясни.

За апартамента на Валентин Петров обаче, според СГС, не е така.

По това обвинение са посочени три дати – на заповед за откриване на търг с явно наддаване с начална цена 226 700 лева, определяне за купувач на Валентин Петров, предложил 231 300 лева и за сключване на договор за покупко-продажба на имота, казва съдът. От изложението на прокуратурата не става ясно коя точно е датата на извършването на престъплението, ощетило държавата със 105 100 лева – разликата между продажната и пазарната стойност, приема СГС.

За Царските конюшни Снежина Петрова приема, че прокуратурата е изложила достатъчно факти и обстоятелства и няма противоречия в обвинителния акт.

Защо апелативният съд отменя?

„Няма процесуално изискване заключителната част на обвинителния акт да преповтаря изцяло обстоятелствената, обратното: семантическото тълкуване на определянето на двете части – съответно „обстоятелствена” и „заключителна”, предпоставя подробно изложение в първата и обобщено до най-значимото във втората.
Чрез съдържанието на конкретния ОА държавното обвинение твърди осъществяване на безстопанственост чрез цялата поредица от описани в обстоятелствената част фактически действия, представляващи в случая сложния фактически състав на една продажба, както и чрез предхождащи я неформални действия (срещи в присъствие на служители на областна администрация, на които се обсъждали различните варианти за продажба на апартамента именно на свидетеля В. П.). Тези действия са изброени изчерпателно в обстоятелствената част на обвинителния акт, а най-важните според прокуратурата са посочени и в заключителната част. Поради това САС намира, че няма неяснота в обвинението. Изпълнителното деяние е цялата вменена на подсъдимия фактическа деятелност, осъществена във времето по протежение на целия сложен фактически състав на отчуждаването (чрез продажба), а щетата е крайният резултат на тази деятелност, т.е. оформена е при приключването й„, се казва в определението.

Като неоснователни са отхвърлени и заключенията за неяснота на обвиненията на оценителя Юлия Димитрова. Според САС те са плътно свързани с обвиненията на областния управител Пенев за сделката с Царските конюшни и разнобой не е налице.

Резултатът: втората инстанция връща делото на СГС „за продължаване на действията по реда на глава деветнадесета от НПК“, сиреч за даване ход на делото.

Какво ще става нататък, тепърва ще видим.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.