Последни новини
Home / Законът / Божидар Димитров в конфликт на интереси като шеф на НИМ, чакат го глоби

Божидар Димитров в конфликт на интереси като шеф на НИМ, чакат го глоби

Defakto.bg

Бившият директор сключвал договори с дъщеря си и племенници

Като директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е изпаднал в конфликт на интереси, като е сключвал договори с фирма на дъщеря си и племенници.

Това е установила новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ), към която премина и конфликтът на интереси. Дотук Димитров не е обжалвал решението. Ако то влезе в сила, го чакат глоби и отнемане на заплатата за дните, в които е парафирал конфликтите договори.

Божидар Димитров, който за малко бе и министър без портфейл в кабинета “Борисов”-2, оглавяваше НИМ до 1 ноември 2017 г., когато се пенсионира.

Проверката срещу него е започната от бившата комисия за конфликт на интереси през октомври 2017 г. след медийни публикации. Приключила е на 9 март 2018 г.

За какво конкретно става дума?

За два договора от 2015 г. с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г.

Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров. Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора, съобщават от комисията.

По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма – за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката е установено, че съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.

Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.

Какво следва?

Ако решението влезе в сила в този му вид, Божидар Димитров ще отговаря за няколко нарушения. Веднъж конфликт на интереси (подписването на двата договора), наказуем с глоба от 5000 лв. до 7000 лв., при повторност – от 7000 лв. до 10 000 лв. Ще му се търси отговорност също за парафирането на платежните нареждания и преводи по двата договора (отнемане на трудовото възнаграждение за тези конкретни дни), както и за неподаване на декларации за частен интерес, където санкциите са от 1000 до 3000 лв., при повторност от 3000 до 5000 лв.

About De Fakto

Проверете също

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Гешев е похвалил специализираната прокуратура пред президента на Евроджъст Ладислав Хамран

Главният прокурор Иван Гешев е имал работна среща с  президента на Евроджъст Ладислав Хамран, съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.