Последни новини
Home / Законът / Божидар Димитров в конфликт на интереси като шеф на НИМ, чакат го глоби

Божидар Димитров в конфликт на интереси като шеф на НИМ, чакат го глоби

Defakto.bg

Бившият директор сключвал договори с дъщеря си и племенници

Като директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е изпаднал в конфликт на интереси, като е сключвал договори с фирма на дъщеря си и племенници.

Това е установила новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ), към която премина и конфликтът на интереси. Дотук Димитров не е обжалвал решението. Ако то влезе в сила, го чакат глоби и отнемане на заплатата за дните, в които е парафирал конфликтите договори.

Божидар Димитров, който за малко бе и министър без портфейл в кабинета „Борисов“-2, оглавяваше НИМ до 1 ноември 2017 г., когато се пенсионира.

Проверката срещу него е започната от бившата комисия за конфликт на интереси през октомври 2017 г. след медийни публикации. Приключила е на 9 март 2018 г.

За какво конкретно става дума?

За два договора от 2015 г. с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г.

Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров. Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора, съобщават от комисията.

По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма – за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката е установено, че съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси.

Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на „Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.

Какво следва?

Ако решението влезе в сила в този му вид, Божидар Димитров ще отговаря за няколко нарушения. Веднъж конфликт на интереси (подписването на двата договора), наказуем с глоба от 5000 лв. до 7000 лв., при повторност – от 7000 лв. до 10 000 лв. Ще му се търси отговорност също за парафирането на платежните нареждания и преводи по двата договора (отнемане на трудовото възнаграждение за тези конкретни дни), както и за неподаване на декларации за частен интерес, където санкциите са от 1000 до 3000 лв., при повторност от 3000 до 5000 лв.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.