Последни новини
Home / Законът / Европейски съдии преди срещата във Варна: Не затваряйте очи за произвола в Турция!

Европейски съдии преди срещата във Варна: Не затваряйте очи за произвола в Турция!

Defakto.bg

Настоявайте пред Ердоган да възстанови върховенството на закона, призовават 4 авторитетни организации

Навръх срещата ЕС-Турция, която ще се проведе на 26 март във Варна, четири авторитетни европейски съдийски организации излязоха с призив към представителите на ЕС да не затварят очите си за продължаващия произвол в южната ни съседка.

Преди дни със специален призив по този повод към българския премиер Бойко Борисов се обърна и Съюзът на съдиите. Днес ССБ разпространи обръщението на Платформата за независима съдебна власт в Турция, в която влизат Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите, Съдии за съдии, Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL).

Ето становището:

Европа, 22-ри март 2018 г.

Всеки в Европа знае за задържаните в Турция 150 журналисти, но мнозинството от хората не са наясно в какво задържаните са обвинени. Всички съдебни решения, постановени до момента, са в принципно противоречие с основните принципи, на които се основава (общото) европейско право.

Освен това, над 25% от всички турски съдии и прокурори, а именно повече от 3000 души, също са задържани под стража, докато очакват съдебните си процеси.

На първо място тази шокираща реалност означава, че голям брой невинни лица са незаконно обвинени и тази ситуация не трябва да се пренебрегва, тъй като хората и страната като цяло ще страдат от разрушителните последициот всичко това.

Второ, освобождаването от длъжност на 4279 съдии и прокурори (от приблизително 12 000 в цяла Турция) представлява огромна и вредна загуба за турската съдебна система.

Наличието на висококвалифицирана и независима съдебна власт е един от крайъгълните камъни на демокрацията в една правова държава.

Ето защо е от изключително значение Европа да положи всички възможни усилия, за да убеди Турция да предприеме мерки за отстраняването на тази неприемлива ситуация, която е без съмнение основна грижа както за Турция, така и за Европа.

Платформата за независима съдебна система в Турция е съставена от четири водещи европейски сдружения на съдии:

  1. Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ)
  2. Европейската асоциация на съдиите
  3. Съдии за съдии
  4. Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL)

Тези асоциации отдавна следят отблизо развитието на турската съдебна система. Още отпреди 2016 г. се наблюдава регрес на независимостта, все по-нарастващо влияние на правителството и президента,и натиск върху съдиите и прокурорите. След това репресиите, случили се във връзка с извънредното положение след „преврата“ през 2016 г., оставиха страната лишена от независима съдебна власт и управлявана в разрез с принципа за върховенство на правото.

Факт е, че текущите наказателни производства (които са наблюдавани от нас) нагледно демонстрират колко ниско са паднали стандартите. Високите стандарти са съществен  елемент на правовата държава. Червената нишка, която текущите производства следват е да прилагат поръченията на изпълнителната власт, независимо от наличието или липсата на доказателства. Неспазването на тези поръчения застрашава живота на всеки съдия или прокурор, който се е осмелил да следва професионалната си съвест.

Накратко, в Турция няма независима съдебна система. Този факт не само има последици за хилядите неправомерно задържани лица (не само съдии), но също така ще засегне всички области/аспекти на ежедневния живот в Турция, а също и отношенията между Турция и останалите държави.

Политическият натиск принуди турското правителство да освободи някои от задържаните журналисти, един от които бе Дениз Юджел, чието положение бе в подробности описано в международни медийни доклади. Много съдии, прокурори, адвокати и журналисти обаче все още са задържани като заложници.

Турция продължава да се държи все едно нищо необичайно не се случва и отново се опитва да възстанови контакта си с Европа, като едновременно с това отказва да прекрати лова на вещици, насочен към опонентите на режима, които са задържани и преследвани без основание.

Платформата за независима съдебна система в Турция напомня на всички заинтересовани страни от Европейския съюз и държавите-членки да не затварят очите си за ставащото в нашата съседка, където не функционират фундаментални европейски принципи и ценности, докато паралелно с това същата (Турция) продължава да бъде кандидат за членство в Европейския съюз.

Потулването на ситуацията ще предизвика единствено недоверието на европейското население и също така ще има огромно влияние върху по-нататъшното сътрудничество между Европейския съюз и Турция, тъй като в Турция вече не съществува независима съдебна система.

В заключение:

Платформата за независима съдебна система в Турция оценява и зачита продължаващия диалог, основан на срещи на високо равнище между Турция и Европа, но настоятелно призовава основен фокус на този диалог да бъде призоваването и убеждаването на Турция да:

а. се завърне към принципа на върховенството на правото

б. да прекрати производствата, в които няма доказателства за извършване на престъпление

в. да освободи всички политически затворници

г. да възстанови на работа всички неоснователно или несправедливо освободени от длъжност съдии и прокурори и да върне конфискуваното им имущество

д. да прекрати извънредното положение и да възстанови принципа на справедлив съдебен процес, както е закрепен в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи

е. да се съобрази със скорошните решения от 20-ти март на ЕСПЧ, с които Турция е осъдена за нарушения на правото на свобода и сигурност, и на правото на свобода на изразяване на мнение.

Едит Зелър

Председател на Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ)

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.