Последни новини
Home / Законът / По делото Муса: Прокурорът: „Когато мюсюлманите станат 30%, държавата е застрашена“, Адвокатът: Най-после си признаха!

По делото Муса: Прокурорът: „Когато мюсюлманите станат 30%, държавата е застрашена“, Адвокатът: Най-после си признаха!

Defakto.bg
Защитата: Адвокат Васил Т. Василев и адвокат Ина Лулчева
Прокурор Недялка Попова

Сериозен сблъсък между защитата и обвинението ознаменува подновеното мегадело срещу Ахмед Муса и 12- те имами. Този път скандалът надхвърля обичайните спорове между адвокати и прокурори в съдебна зала.

Адвокат Ина Лулчева, един от защитниците по делото, е уведомила Апелативен съд -Пловдив за страховито изявление на наблюдаващия прокурор по делото Недялка Попова. Пред местния сайт Traffic News.bg прокурор Попова заявява:  „Когато мюсюлманите станат 30% държавата е застрашена“

И още: В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът  ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена.. (по-долу пълен текст на изявлението й ).

В изложение до апелативните съдии адвокат Лулчева посочва: „Изказването, че поради изповядвана религия част от българското население застрашава националната сигурност представлява проповядване на омраза и насаждане на страх на религиозна основа, противоречи на всички изисквания към българските магистрати, а и към всеки български гражданин.

Изказването на Недялка Попова в качеството й на прокурор по делото установява това, което защитата твърди от началото на делото – подсъдимите се преследват заради религиозните им убеждения и упражняването на религиозни практики..  Все пак, посочва Лулчева,   защитата е удовлетворена, че в края на процеса, който въззивният съд с цената на множество нарушения на закона си е поставил за цел да приключи (а и да представи написано решение, за да избегне давността) до 00.00 часа на 6 април 2018 г. , същността на воденото наказателно производство бе призната и публично обявена..(пълен текст на заявлението по-долу).

Съдът даде ход на делото, което е насрочено за 23, 26,27,28,29 и 30 март,  2, 3, 4 и 5 април – точно след толкова дни изтича абсолютната давност за търсене на наказателна отговорност и съдът трябва служебно да прекрати процеса. Делото срещу Муса и ислямските проповедници тръгна на 6 октомври 2010 година, то бе върнато от Върховния касационен съд, който отмени присъдата на Муса, наложена от Пловдивския апелативен съд през 2016. Муса  бе признат за виновен от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 година по три престъпления по НК – за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организация, която си е поставила за цел разпространението на антидемократична идеология („Ал Уакф ал Ислями“) и за проповядване на омраза на религиозна основа. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и увеличи наказанието на Ахмед Муса на две години затвор. Но ВКС прие, че подадената жалба на Муса е  основателна, тъй  като в  хода на делото гъмжи от съществени нарушения и липсват мотиви по съществени за делото въпроси.

Финалните стъпки на процеса безспорно ще бъдат интересни.   Едно е сигурно,  не бъдат ли разсеяни  убедително  тревогите на наблюдаващия прокурор Недялка Попова от „прииждащите”  мюсюлмани и прочее,  Муса и останалите 12 подсъдими, вече може да се смятат за победители в Страсбург срещу България.   Налагането на християнските ценности чрез обвинения, основани на религиозни, а не на законови основания,   не се приемат в  Съда по човешките права.

Не се котират и превъплъщенията на магистрати в политици, националисти или социални анторополози,   а  когато това се случва, както сега, правото се смята за  излязло от съдебната зала – просто е,  магистратът, който  фатално забравя,  че законът стои над всичко, е объркал професиите.

 

 Прокурор Недялка Попова пред Traffic news.bg :  Когато мюсюлманите станат 30%, държавата е застрашена

Според нея, това дело трябва да е сигнал на обществото,  че има едно явление в България. И за него не бива да се мълчи.

В интервюто си прокурор Попова е недоволна от обществото, че “ заради нашите демократични правила“ се отивало към масова безотговорност . От думите й става ясно, че гражданите се  занимават с „маловажни въпроси и проблеми“, а в случаите, когато става дума за националната сигурност  „мълчат, спотайват се“ .  Обвинителят внушава, че само те, в прокуратурата, виждат  опасностите от  ислямизация.   „Защото ние виждаме в него опасност. В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта процентът  ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват. Докато ние, с нашите демократични правила, сме много по-свободни. Понякога толкова, че се отива в безотговорност.  И ще дойде време, когато ще видим как в парламента повече от 50% са от друга религия, президентът ни ще стане от друга религия, министър-председателят, кметът ни ще е от друга религия.  Знаете ли колко още много кметове има в стара християнска Европа с друга религия? И тези християнски европейски ценности, които сме приели, мислите ли, че ще ги отстоим? И тогава точно това, което най-ценим в себе си, точно това ще ни убие…

Адвокат Ина Лулчева до Апелативен съд Пловдив: Същността на процеса най-после бе обявена!

ГОСПОЖИ АПЕЛАТИВНИ СЪДИИ,

Приложено представям интервю на прокурора по делото Недялка Попова, разпространено на интернет страницата https//trafficnews.bg/komentari/prokurorat po deloto….

От заглавието на интервюто, възпроизвеждащо думи на прокурорката Попова „Когато мюсюлманите станат 30% държавата е застрашена“ се установява ясно  противоконституционния характер на обвинението –  основано на дискриминация по религиозен принцип.

Изказването, че поради изповядвана религия част от българското население застрашава националната сигурност представлява проповядване на омраза и насаждане на страх на религиозна основа, противоречи на всички изисквания към българските магистрати, а и към всеки български гражданин.

Изказването на Недялка Попова в качеството й на прокурор по делото установява това, което защитата твърди от началото на делото – подсъдимите се преследват заради религиозните им убеждения и упражняването на религиозни практики.

Защитата направи всичко, което е по силите й да препятства тази противоконституционна дейност въпреки действията, включително и на въззивния съд, да й се пречи.

Все пак защитата е удовлетворена, че в края на процеса, който въззивният съд с цената на множество нарушения на закона си е поставил за цел да приключи (а и да представи написано решение, за да избегне давността) до 00.00 часа на 6 април 2018 г. същността на воденото наказателно производство бе призната и публично обявена.  Защитата няма да участва в придаването на привидна законосъобразност на преследването по религиозни причини и нека всеки един от участниците в това производство носи своята отговорност.

 

 

 

 

 

About Лилия Христовска

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

2 коментара

  1. Иванова

    Г-жа адвокатката нещо бърка крайните радикализирани ислямисти, войни на Ислямска държава, с обикновените български граждани, изповядващи обикновения ислям като религия. Последният не е опасен, за разлика от този, практикуван от Муса и съмишлениците му. Нека си спомним колко убийства станаха в сърцето на Европа – и всички те бяха извършени от практикуващите радикален ислям последователи на Ислямска държава! Наивно е да се омаловажава обществената опасност на пропагандата и деянията, извършени от подсъдимите по делото.
    На г-жа адвокатката ще й препоръчам да си опресни паметта и да прочете за атентата на летище „Сарафово“ край Бургас, където радикални ислямисти взривиха няколко автобуса……и имаше жертви…. Смехотворно е да се слага равенство, което … видите ли, законът еднакво дава – на българските граждани и на радикализиралите се „войни на Ислямска държава“… Това, че г-жата е адвокат, не й дава право да чете“наопаки“ и както й скимне, Конституцията на Република България и Българските закони!

  2. Невена

    Мила госпожо Иванова, “ госпожа“ адвокатката е в съдебна зала, където си прилага законът. Политическите и гражданските разсъждения са за площада, в кафенето, у дома. Предполагам,че не бихте искала да бъдете съдена(да не дава Господ), според вижданията на множеството, а според правилата на закона. Тъкмо законът не позволява насъскване на религиозна основа , а съдене според конкретното правонарушение. Ако са виновни – ще отговарят, но не по презумция, а според извършеното.
    Другото са чувства, които лесно канят нацизма на трапезата. Хубав ден! Невена П.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.