Последни новини
Home / Законът / В София се обсъжда създаването на европейска прокуратура (обновена)

В София се обсъжда създаването на европейска прокуратура (обновена)

Defakto.bg

Една от приоритетните теми на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – ще бъде обсъждана в София в понеделник. На вниманието на министри на правосъдието, главни прокурори и ръководители на европейски институции ще е е създаването на Европейската прокуратура.

Европейската прокуратура, която ще разследва престъпления срещу финансовата система на ЕС, трябва да заработи най-късно до 2020 година. Засега тя ще действа на територията на 20 страни-членки, но е отворена и за останалите, които все още се колебаят. Към проекта се присъединиха още две държави – Холандия и Малта.

Новият орган ще  провежда разследвания и ще повдига обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС като корупция, измами с евросредства и трансгранични измами с ДДС. Ако заработи успешно, към правомощията на европейската прокуратура в бъдеще може да се добави и борбата с организираната престъпност.

Ежегодно в цяла Европа националните бюджети губят приходи от ДДС в размер на най-малко 50 милиарда евро заради трансгранични измами. Идеята на проекта е европейските прокурори да провеждат бързи разследвания в цяла Европа и да осъществяват обмен на информация в реално време.

Европейската прокуратура е замислена като  високоспециализиран и независим орган извън съществуващите институции и служби на ЕС. Организацията ще включва централна служба на равнище ЕС и децентрализирано ниво, състоящо се от европейски делегирани прокурори, установени в държавите членки, които същевременно ще продължават да изпълняват функциите си като национални прокурори („двойна функция“).

Процедурата по избор на Европейски главен прокурор се очаква да стартира през юни т.г. и да приключи до назначаването му през март 2019 г.  Седалището на на европейската прокуратура ще е в Люксембург, а  делегирани прокурори  ще работят засега в 22-те страни – членки на Европейския съюз.

Проектобюджетът  временното ръководство за 2019 година е  около 5 милиона евро, половината от които за заплати.  Близо 2 милиона евро за оперативни разходи и малко над половин милион евро за инфраструктура.

„Изчисляваме на принципа анализ на разходи и ползи, т.е колко ще струва и колко ще си върнем. Възвръщаемостта на инвестициите ще бъде доста бърза като се има предвид, че паричното измерение на измамите е около 50 милиарда евро годишно. Според нашия анализ първите ползи ще могат да бъдат отчетени още през 2023 година“, прогнозира на неформалния съвет на правосъдните министри в София през януари Вера Йоурова – еврокомисар по правосъдието.

Сотир Цацаров

Предстои с общи усилия да направим така, че Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференция относно създаването на Служба на европейския прокурор (EPPO), предаде Агенция “Фокус“

„Ако се върнем малко назад, всички бихме казали, че измина много време от 2009 г., когато Лисабонският договор влезе в сила и чл. 86 от него стана основа за създаването на Европейска прокуратура. Вярно е, че пътят, изминат досега, не беше лесен, но сега е време за реалното изграждане на тази прокуратура като работеща институция. Предстои приемането на избор и правила на главен прокурор, назначаване на европейски делегирани прокурори и изграждане на административен капацитет на институцията“, каза още Цацаров и уточни, че се очаква с общи усилия Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания през 2020 г.

„Предстои изграждане на силна, ефективна и независима прокуратура и вярвам, че това ще бъде постигнато с общи усилия. Както каза Франциско Фонсека Морильо – директора на Дирекция „Правосъдие, основни права и гражданство“ на Европейската комисия, „сговорна дружина планина повдига“, казва още главният прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.