Последни новини
Home / Гостува ни / „Нувел обсерватьор“: Поне един вицепремиер-националист търгува с българско гражданство

„Нувел обсерватьор“: Поне един вицепремиер-националист търгува с българско гражданство

Defakto.bg

Авторитетното френско издание със статия как се произвеждат „новите“ българи

След скандалите с българското гражданство, които гърмяха у нас, темата подема авторитетното френско издание „Нувел обсерватьор“.

В кореспонденция от София журналистът Жан-Батист Ноде описва познати ни прийоми за продуциране на „нови“ българи, основно чрез облекчената процедура за получаване на гражданство по натурализация, ако докажеш български корени.

Френското издание, цитирано от Клуб Z, стига и по-далеч – представители на българските власти продават гражданството на хиляди чужденци, сред които и престъпници. В схемата са замесени най-малко един министър и вицепремиер от националистическите партии.

Жан-Батист Ноде се позовава на Катя Матева – до неотдавна директор на дирекцията за българското гражданство в Министерството на правосъдието. Матева водеше тежки битки за затваряне на „пробойните“ в процедурата и по-сериозни проверки на кандидатите, впоследствие бе дисциплинарно уволнена заради изтичане на информация в медиите.

Опашка пред дирекцията по българско гражданство

Процедурата протича през подаване на документи, проверка, интервю (в дирекцията на МП), обсъждане на кандидатурите в Съвета по гражданство, председателстван от правосъден зам.министър, предложение до президента (вицепрезидента), на финала – указ.

За неблагополучията с гражданството не веднъж писаха и български журналисти. Преди няколко години имаше и проверка на Върховната административна прокуратура, която установи пълна ненадеждност на справките за „български произход“, издавани от агенцията за българите в чужбина. Класически стана примерът с мъж с арабско име и талибанска външност, получил български паспорт като потомък на жители на Царпетрова България. След проверката на прокуратурата бяха направени корекции в процедурата, но алъш-веришът явно не е спирал. А националистите в парламента, най-вече от ВМРО, всяка година по няколко пъти настояват за облекчаване на процедурите, най-вече за съседни държави. Макар статистиката константно да сочи, че най-много български паспорти получават съседите от Македония. В същото време към кандидатите за гражданство по облекчената процедура отдавна няма изискване поне да говорят български.

А мълвата отдавна спряга имена на замесени в схемата с гражданството, сред които един действащ вицепремиер и министър.

Какво пише „Нувел обсерватьор“ сега?

Според Катя Матева, високопоставени служители и най-малко един министър и един вицепремиер от националистическите партии са замесени в корупцията, пише списанието.

Този трафик с гражданството, който е с хиляди, с десетки хиляди, благодарение на корупцията, която стига чак до върховете на българското правителство, е също и заплаха за Европейския съюз, защото тези „истински фалшиви“ българи са също и граждани на ЕС с правото да се движат свободно в Европа, напомня авторът Жан-батист Ноде. И благодарение на нелегалното разпространение, чужди престъпници се домогват до европейско гражданство. Някои натурализирани с европаспорт дори са свързани с терористични мрежи.

И още: На зададените въпроси във връзка с тези афери българското правителство, както и българското председателство, не дадоха отговори.

Нататък изложението е на френското списание.

За скандала разказва Катя Матева. Бледа и трепереща, тя все още е в шок. Юристка по образование, експерт по правото за гражданство, шеф на Дирекцията за българско гражданство към Министерството на правосъдието, тя беше уволнена през октомври 2017 година, защото е разкрила разпространението. Оттогава тя е под натиск да мълчи. Телефонни обаждания, съобщения, заплахи… дори мъжът й е бил заплашен с уволнение.

Затова тя разказва: „Като началничка можех да давам препоръки. Често се противопоставях на подадени молби, защото те противоречаха на закона. Кандидатите нямаха никакви български корени, да не говорим за произход.“

„Анулирах поне 60-ина документи за натурализация, след като открих благодарение на Интерпол, че става въпрос за хора с криминално минало. Този трафик е много опасен, защото дори терористи могат да се сдобият с гражданство, а после и с европейски паспорт“, разказва още тя.

По закон вие трябва да сте навършили пълнолетие, да не сте осъждан в България и да направите една обикновена декларация до Агенцията за гражданство, че „имате чувство за принадлежност към българската нация“. И това стига, за да получите гражданство. Още през 2013 година шефът на Агенцията писмено признава, че не съществува процедура за контрол на подалите молба.

В София адвокати, които са в комбината, издават по 100-200 „сертификати за принадлежност към българската нация“ на ден. Сумата за тях варира между 500 и 3000 евро на парче, твърдят осведомени източници. А ако кандидатите имат трудно минало, плащат много по-солени суми.

По правило само онези, които са дали подкуп, получават декларация за принадлежност и съответно по-късно български документи. Често има и парадокси. Хора, подали молба за гражданство, защото имат прародител българин, получават отказ, защото не са си платили. А други, които нямат нищо общо с установените критарии, но са дали съответната сума под масата, взимат българско гражданство. Катя Матева разказва: „Натурализацията върви с темпо около 600-700 души на месец. Така е от много години и днес продължава по същия начин.“

Над 20 000 молби за българско гражданство отлежават в момента. Основните кандидати са македонци, сърби, албанци, косовари и молдовци.

Това разпространение е с чадър от най-високо държавно ниво, твърди Катя Матева, която е сигнализирала безуспешно за нелегалната схема и главния прокурор, както и агенцията по разузнаването и дори премиера Бойко Борисов. Според Катя Матева, високопоставени служители и най-малко един министър и един вицепремиер от националистическите партии са замесени в корупцията, пише списанието.

Премиерът Бойко Борисов обаче се страхува да прекъсне крехкото коалиционно правителство, което го държи на власт, казват специалисти по тайните на българската държава. Макар страната му да изглежда като гевгир, шефът на правителството продължава да претендира за влизане в европейското шенгенско пространство, където човек може да се движи без контрол, завършва материала си Жан-Батист Ноде.

De Fakto поиска коментар от Министерството на правосъдието. Очакваме го

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.