Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Златко Баретата невинен, не участва в организирана престъпност

Окончателно: Златко Баретата невинен, не участва в организирана престъпност

Defakto.bg

ВКС намали наказания на т.нар. „група на Баретата“

Златомир Иванов, известен като Златко Баретата не е ръководил организирана престъпна група. Оправдаването му, постановено още от спецсъда, бе окончателно потвърдено от Върховния касационен съд.

Последнаа инстанция променя и обвиненията на част от подсъдимите за притежаване на дрога в „големи размери“ в по-леки и, съответно намалява наказанията им.

Теглим ли чертата по делото за „групата на Баретата“, ОПГ има (някои от подсъдимите за признати за виновни като нейни участници), но без ръководител. Това не е невъзможна конструкция, заявяват върховните съдии.

Ето съобщението на ВКС:

С Решение № 269/27.02.2018 г. по наказателно дело № 946/2017 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменява решението по в.н.о.х.д. № 304/2016 г. на Апелативния специализиран наказателен съд в частта му относно осъждането на Тодор Цветанов, Добромир Добрев и Галин Лазаров, като намалява наложеното на Цветанов наказание за престъпление по  чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 2 вр. с ал. 2 от НК от 4 г. и 6 месеца на 3 г. и 6 месеца „лишаване от свобода“. Съдът преквалифицира деянието, за което е признат за виновен Добрев, от такова по чл. 354а, ал. 2, изр. 1, пр. 1 вр. с ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК в по-леко наказуемо по чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во, пр. 4-то, алт. 1-ва от НК и намалява наложеното му наказание от 6 г. „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 10 000 лв. на 3 г. „лишаване от свобода“ и 6 000 лв. „глоба“ и отлага изтърпяването за срок от 5 г. Съдът преквалифицира деянието, за което е признат за виновен Лазаров, от такова по  чл. 354а, ал. 2, изр. 1, пр. 1 вр. с ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК в по-леко наказуемо по чл. 354а, ал. 1, изр. 1-во, пр. 4-то, алт. 1-ва от НК, като намалява наложеното наказание от 4 г. „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер на 10 000 лв. на 3 г. „лишаване от свобода“ и 6 000 лв. „глоба“ и отлага изтърпяването за срок от 5 г. Потвърждава въззивното решение в останалата му част. Решението не подлежи на обжалване.

Делото във ВКС е образувано по протест на прокуратурата и по жалби на седем от подсъдимите срещу въззивното решение на АСНС, с което частично е изменена присъдата на Специализирания наказателен съд.

Наложените наказания след окончателното решение на ВКС по делото са:

Стефан Грозданов – за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 2 вр. ал. 2 от НК (участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици (ОПГ) – 5 години „лишаване от свобода“;

Петър Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

Тодор Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“;

Тихомир Стоянов – за престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 вр. ал. 5 от НК (държане на високорисково наркотично вещество) – „глоба“ в размер на 1 000 лева;

Кристиян Лалев – за участие в ОПГ и за престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, т. 1, пр. 2, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК (държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества) – общо най-тежко наказание от 3 години „лишаване от свобода“, отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 1 000 лева;

Добромир Добрев – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на  6 000 лева;

Галин Лазаров – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 5 години, и „глоба“ в размер на 6 000 лева.

Част от подсъдимите са признати за невиновни и са оправдани изцяло по повдигнатите им обвинения:

Златомир Иванов – за престъпления по чл. 321, ал. 3, пр. 2, пр. 3, алт. 10, т. 1 вр. ал. 1 от НК (ръководене на ОПГ) и по чл. 206, ал. 3, пр. 1, вр. ал. 1, пр. 1 от НК (противозаконно присвояване на чужда движима вещ);

Ивайло Борисов, Златко Гочев, Тихомир Стоянов и Галин Лазаров – за участие в ОПГ;

Добромир Добрев – за участие в ОПГ, за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества по отношение на част от иззетите наркотични вещества, както и за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Съдебният състав на ВКС не приема твърдението в касационния протест за допуснато съществено процесуално нарушение при анализа на доказателствата по делото относно оправдаване на част от подсъдимите. В решението на ВКС се подчертава, че показанията на свидетел с № 28, към които се фокусира държавното обвинение в протеста, са обсъдени в цялост от въззивната инстанция, като с основание е отхвърлена възможността да се възприемат твърдения, които възпроизвеждат дочути по слух обстоятелства. „Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен“ – пишат върховните съдии. Те обсъждат в мотивите си показанията на свидетелите с тайна самоличност, като приемат, че във въззивното решение няма избирателно кредитиране на показания в отделните им части, а съдът е дал вяра само на личните възприятия на тези свидетели. „Вътрешното убеждение на въззивната инстанция не е опорочено, а е изградено на солидно аргументирана доказателствена основа, в съответствие с правните принципи, които изискват сигурни и безспорни доказателства за определяне на виновността на едно лице“ – категорични са съдиите от ВКС. Обвинението не е съумяло да представи по убедителен начин доказателства за трайното сдружаване на оправданите лица, установяването на определена йерархична (което не е задължително) структура и разпределение на функциите, а съдът, въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано е взел решение да потвърди оправдаването им.

Върховните съдии приемат за напълно основателно оплакването в касационната жалба на подсъдимия Добрев (поддържано и от представителя на държавното обвинение) за нарушение на материалния закон. Той е признат за виновен за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества в големи размери. В мотивите на ВКС се посочва, че стойността на предмета на престъплението е определена на 2 300,88 лв., а задължителната съдебна практика на ВКС определя големите размери като парична равностойност, надхвърляща 70 минимални работни заплати за страната, в случая това следва да е стойност, надхвърляща 18 900 лева. С признаването на Добрев за виновен по тази квалификация съдилищата са нарушили материалния закон, което изисква деецът да бъде оправдан по нея, като се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление.

По отношение на касационната жалба на подсъдимия Лазаров съдът излага идентични мотиви да се приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, тъй като предметът на престъплението е с парична стойност 1 038,92 лв.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Един коментар

  1. Ivan Jontchev

    S edna Duma .Pravosadieto nula

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.