Последни новини
Home / Законът / Върховна административна прокуратура праща в съда 12 незаконно дописвани наредби

Върховна административна прокуратура праща в съда 12 незаконно дописвани наредби

Defakto.bg

Върховната  административна прокуратура е започнала проверка на Наредби за реда за упражняване на правата на собственик на общините в търговски дружества и общински предприятия.  До момента  са установени 60 наредби с текстове, коита противоречат на на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА)  и  Закона за общинската собственост (ЗОС), съобщава държавното обвинение.

Посочени са и примери за незаконосъобразни норми:

– Незаконосъобразно са записвани  правомощия на общинския съвет по  избора и назначаването на директори на общински предприятия, а тази компетентност по закон принадлежи на кмета на общината.

– Уредена е възможност председателят на общинския съвет и  кметът на общината да утвърждават образците на регистрите на търговските дружества с общинско участие в капитала, за общинските предприятия, за юридическите лица с нестопанска цел и за гражданските дружества, в които участва общината.Това е в противоречие със ЗОС, според който съдържанието на регистрите се определя с наредба на компетентните министри.

– Не са създадени отделни регистри за търговските дружества с общинско участие в капитала, за общинските предприятия, за юридическите лица с нестопанска цел и за гражданските дружества, в които участва общината, каквото е изискването на чл.54а, ал.1 ЗОС, като най-често в местните наредби е предвиден един общ регистър. Несъответствия със закона са установени както по отношение броя на регистрите, така и относно задължителното съдържание на всеки един от тях.

– В някои общински наредби е предвидено, че „регистрите са предназначени за служебно ползване, като достъпът до тях е ограничен до органи на държавната и общинска администрация, съд, следствие и прокуратура“.  Това пък  недопустимо поставяло под условие предвидената в Закона за общинската собственост публичност на регистрите по чл.54а, ал.1 от закона.

За установените нарушения към момента са подадени 12  протести до административните съдилища.

Проверката на ВАП продължава, сочи прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.