Последни новини
Home / Законът / Говоренето за Делян Пеевски – опит за политизиране на процеса КТБ?

Говоренето за Делян Пеевски – опит за политизиране на процеса КТБ?

Defakto.bg

Тезата е на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев 

Прокурор Иван Гешев

След като в края на февруари сравни делото КТБ с Лайпцигския процес, в опит да иронизира тезата на защитата, днес шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев отново наблегна на “политизирането” на наказателното дело за източване на фалиралата банка. И този път откри аргументи за това в честото споменаване на името на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и в подадения от Цветан Василев иск по закона “Магнитски” в САЩ (срещу Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров).

Междувременно защитата поиска отвод на прокурора Гешев, по който съдия Виржиния Петрова ще се произнесе в 16 ч.

Интересно, защо споменаването на Пеевски в сюжета “КТБ” се възприема неизменно като “удар”, след като той и бившият мажоритарен собственик на банката, сега основен обвиняем Цветан Василев, дълго време бяха тандем и това е факт, който няма как да бъде заличен, още по-малко отречен?! Впрочем, свикнали сме – у нас е тенденция да се зачертава паметта, а паметливите да се кичат с етикети, най-невинният от които е “недоброжелателни”.

Днес специализираният съд продължи разпоредителното си заседание по “КТБ” след близо месец отсрочка – за да може обвинението в цялост и пълнота да отговори на настояванията на защитата за прекратяване на процеса. Основно заради нарушено право на защита.

До този момент съдия Виржиния Петрова не е казала думата си – дава ли ход на делото или все пак го връща на прокуратурата.

В края на февруари, от четвърти път, спецсъдът успя да стартира поне разпоредителното заседание. На което защитниците на 18-те подсъдими за организирана престъпна група, длъжностно присвояване на близо 3 млр.лв. от КТБ, длъжностни престъпления и прочее, единодушно настояваха ход на процеса да не се дава, а обвинението да бъде върнато на поправителен.

Отговорът

Цветан Василев в Белград

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев днес подробно разискваше твърденията за съществени нарушения на правата на Цветан Василев, който в нарочно писмо, прочетен от адвокатите му, изразяваше желание лично да участва в процеса. И сочеше, че в момента това е невъзможно заради екстрадиционното производство срещу него в Сърбия.

“За нас е безспорно, че той няма желание да упражни лично правото си на защита и да се яви пред съд в ЕС. Избраната от него държава също е част от избраната от Василев защитна стратегия и в частнот – да не се яви пред български съд”, обяви Гешев.

Продължи – по делото има многобройни документи, от които е видно, че Василев знае за какви пестъпления е привлечен под наказателна отговорност. За осведомеността му говорели и неговите публични изявления.

И още: “Част от тази защитна стратегия е да се придаде политически оттенък на наказтелното производство. Това е единствената, според нас, теоретична възможност, която стои пред него и е свързана с чл. 3 на Европейската конвенция за екстрадиция. Цветан Василев продължава да се бори да не се яви лично пред българския съд и част от тази борба са процедурите по т.нар закон Магнитски.

Все пак сме длъжни да опровергаем едно внушение: че по същество са отделени част от доказателствата, които и пречат да организират защитата на подсъдимия. Достатъчно е да се прочете диспозитивът на което и да е постановление за отделяне – независимо дали се отделя копие или оригинал, документите остават по настоящето производство”.

Иван Гешев обяви също, че обвинението е възразява по това део да се изискат каквито и да било справки. Но категорично отхвърли искането на защитата да се разпита седователят Бойко Атанасов във връзка с унищожаването на документи, както и проведени от него разпити по казуса.

“Наред с това стоят въпросите – кои лица са привлечени към наказателна отговорност и въз основа на какви доказателствени средства.

По силата на чл. 248, ал. 4 от НПК обсъждането им в разпоредителон заседание е изключено.

Така отговарям и на напомнянията, че в в сигнала на “Протестна мрежа” се сочат Бареков, Пеевски и други от този род.

Материалите относно свидетеля Бареков са отделени в друго производство относно установяване извършено ли е престъпление от общ характер.

По отношение на Делян Пеевски в хода на разследването не са събрани доказателства за извършено от него престъпление”.

About De Fakto

Проверете също

След окончателното “Невинни!” съдии искат обезщетения от ВСС

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са …

Румен Радев: Борисов, който не се трогна за битите български протестиращи, тръгна да “освобождава” други народи

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.