Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието отговори: „Опасните“ не получават българско гражданство

Министерството на правосъдието отговори: „Опасните“ не получават българско гражданство

Defakto.bg

Бившият шеф на ресорната дирекция Катя Матева е уволнена след отнет допуск до тайни

Спокойно – преценените за „опасни“ кандидати не получават българско гражданство! Това отговаря Министерството на правосъдието на запитване на няколко български медии. Конкретният повод е разследването в авторитетнто френско издание „Нувел обсерватьор„, че търговията с наши паспорти е доходен бизнес, в който участва дори действащ вицепремиер.

Всички кандидати за българско гражданство биват включвани за разглеждане в Съвета по гражданство след обстойна проверка и положителни становища от ДАНС и МВР. При съмнение, че кандидатът би представлявал опасност за националната сигурност, при наличие на данни за негова незаконна дейност или при данни за негово осъждане Съветът по гражданство дава отрицателно становище. При всяко съмнение за автентичност на документите, удостоверяващи български произход, същите се изпращат за проверка в НИКК„, заявяват от Министерството на правосъдието.

Същите уверения, впрочем, се получаваха преди няколко години, когато не друг, а прокуратурата установи яки „пробойни“ в облекчената процедура за получаване на гражданство, ако претендентът сочи, че е с български корени.

По-любопитна е втората част от отговора на МП – защо е била уволнена директорът на „Българско гражданство“ Катя Матева. Именно тя е цитирана от „Нувел обсерватьор“. Позната е и на българските журналисти като човек, който упорито се бореше срещу злоупотребите с наши паспорти.

От отговора на МП се разбира, че Матева е била уволнена заради отнет й от ДАНС допуск до класифицирана информация, без който тя не би могла да остане на поста (звучи много познато след случая „Георги Гатев“). А междувременно сезираната от нея за злоупотреби с гражданството прокуратура е започнала разследване срещу самата Матева за престъпление по служба!

Ето какво казват от МП:

Съгласно заповед на министъра на правосъдието Дисциплинарния съвет образува на 16.08.2016 г. дисциплинарно производство срещу г-жа Катя Матева-Трифонова, като тя е временно отстранена от работа на 19.08.2016 г. От същия ден, 19.08.2016 г. г-жа Матева-Трифонова представя болничен лист. Заповедта за отстраняване е връчена на г-жа Матева-Трифонова с нотариална покана на 26.09.2016 г. след многократни опити да й бъде връчена лично. Временното отстраняване от работа на служителката е прекратено на 15.02.2017 г. във връзка с приключване работата на Дисциплинарния съвет по случая, като г-жа Матева-Трифонова е поканена да се запознае с всички материали по дисциплинарното производство и да даде обяснения по случая. Такива обаче не са получени, а служителката продължава да представя болнични листове.

На 08.06.2017 г. в Министерство на правосъдието е получено писмо от ДАНС, с което МП е уведомено, че на г-жа Матева-Трифонова разрешението за достъп до класифицирана информация е отнето.

След писмо от Софийска градска прокуратура, Специализирано звено „Антикорупция“, с което информират Министерство на правосъдието за образувано срещу Катя Матева-Трифонова досъдебно производство по чл. 282, ал.1, пр.2 НК, със заповед на министъра от 07.08.2017 г. е сезиран Дисциплинарния съвет, който на същата дата образува дисциплинарно производство. Считано от 08.08.2017 г. г-жа Матева-Трифонова отново е отстранена временно от работа.

Със заповед на министъра от 01.09.2017 г. двете дисциплинарни производства срещу г-жа Матева-Трифонова са обединени. От 29.09.2017 г. временното отстраняване от работа на служителката е прекратено, след като Дисциплинарният съвет е приключил работата си със становище до министъра. На 29.09.2017г. със заповед на министъра на г-жа Матева-Трифонова е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и служебното й правоотношение е прекратено.

От 19.08.2016 г. до 11.08.2017 г. г-жа Матева-Трифонова представя без прекъсване редица болнични листове„.

Това е положението.

 

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.