Последни новини
Home / Законът / Без избор на районни прокурори в Свиленград и Девин

Без избор на районни прокурори в Свиленград и Девин

Defakto.bg

ВСС не избра районни прокурори на Свиленград и Девин днес, макар за двата поста да имаше само по един кандидат.

За РП-Свиленград кандидастваше Мария Кирилова, в момента и.ф. районен прокурор. Тя работи като обвинител от 2006 г., преди това е била следовател, награждавана е от главния прокурор за висок професионализъм.

Даниела Машева, председател на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) обаче обяви, че няма да подкрепи кандидатурата заради демонстрирано нееднакво отношение по сходни молби за преместване на двама прокурори от Свиленград, подадени в рамките на две седмици. По едната молба Кирилова е дала съгласие, по другата е отказала без мотиви. Днес кандидатката обясни, че във втория случай не е била наясно с причините за поисканото преместване.

С 4 гласа “за” и 3 “против” Мария Кирилова не бе избрана, за избор се искаха 6 “за”.

Нито един глас в своя подкрепа не получи Мария Дамянова, кандидат за районен прокурор на Девин.

Тя е в прокуратурата от 1999 г., на два пъти вече е била районен прокурор на Девин- 2001-2004 г., 2013-2016 г. През 2016 г. след проверка на Инспектората, по предложение на главния прокурор срещу нея е образувано дисциплинарно производство, приключило с уволнение от ръководния пост заради конфликт на интереси – не си е направила отвод по дело за кражба на автомобил, за която е бил заподозрян сина й. Дамянова е предала делото на РП-Пловдив. А тази година петчленен състав на ВАС отменя наказанието й.

 

About De Fakto

Проверете също

На ГКПП Дунав мост Видин – Калафат: Откриха над 40 килограма злато на стойност 2,2 милиона лева в тайници на автомобил

Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, …

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.