Последни новини
Home / Законът / Главен инспектор Теодора Точкова иска повече правомощия в съдебния закон за проверки на магистратите

Главен инспектор Теодора Точкова иска повече правомощия в съдебния закон за проверки на магистратите

Defakto.bg

След множество проверки и сигнали срещу магистрати до Инспектората към ВСС, главен инспектор Теодора Точкова е уведомила Министерството на правосъдието, че за да не се препъва работата на службата, са необходими промени в съдебния закон.

82 сигнала от граждани срещу съдии, прокурори и следователи са получени в Инспектората към ВСС от 1 януари 2017 г. до март тази година – за 14-те месеца,   откакто институцията  извършва проверки за интегритета на магистратите. Инспекторатът се е самосезирал за 5 проверки, съобщи пресслужбата на ведомството.

В 58 от случаите,  постъпили по  сигнали от граждани, не се стига до същинска проверка, защото сигналите не отговаряха на изискванията на закона за минималното им съдържание, а пропуските не са били отстранени въпреки указанията на проверяващите екипи.

В 26 от случаите е наредена а проверка,   25 от тях са приключили, има едно висящо производство. При 21 от проверките не са установени данни за извършено нарушение.

При 4 от приключилите проверки (3 по самосезиране и 1 по сигнал) Инспекторатът към ВСС стигна до извод за извършено дисциплинарно нарушение. При два от случаите са извършени действия, с които е накърнен престижът на съдебната власт, а при другите два – е нарушена независимостта на прокурор и е накърнен престижът на съдебната власт.

Броят на сигналите за нарушения на интегритета на магистратите не е висок – за сравнение през 2017 г. в Инспектората към ВСС са постъпили над 2000 сигнала по чл. 54, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) за нарушения по образуването, движението и приключването на делата.

От Инспектората не скриват, че  малкият брой случаи на установено нарушение се дължи до голяма степен на факта, че Закона за съдебната власт (ЗСВ)  не позволява на инспекторите да събират годни  доказателства, с които да бъдат установявани и доказвани нарушенията.

Например – ако нарушението е заснето при видеонаблюдение в дом или на обществено място, Инспекторатът към ВСС не разполага с процедура, по която приобщи  видеозаписа към доказателствата по преписката. Инспекторатът няма право да изисква свидетелски показания и документи – по закон може само да изпраща покани до лицата да дадат сведения или да представят документи по случая, без те да са задължени да го направят.

През март 2018 г. главният инспектор Теодора Точкова е уведомила Министерството на правосъдието за проблема и е предложила законодателна промяна.

Идеята е при проверките за интегритет главният инспектор да може да иска съдействие от главния прокурор за събиране на доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, които след това да бъдат присъединени по преписките на Инспектората към ВСС.

Тъй като Инспекторатът към ВСС не разполага с разследващи функции – конституционната му функция е контролно-установителна, а не разследваща, е удачно разследващите органи, след възлагане от главния прокурор, да събират и предоставят на Инспектората доказателствата, мотивира се главният инспектор.

Друга предложена промяна в ЗСВ предвижда и в закона да бъде регламентирана процедурата, по която подателите на сигнали могат да отстраняват пропуските в тях, както и последиците при неотстраняване на  нередовностите – сигнали, които не отговарят на изискванията на чл. 175л, ал. 5 ЗСВ, да не бъдат разглеждани, насотяват от Инспектората. Сега тези два въпроса са уредени във Вътрешните правила за извършване на проверки по глава девета, раздел I „б” ЗСВ от екипи на Инспектората към ВСС, но не и в Закона за съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.