Последни новини
Home / Законът / Кабинетът е одобрил „специална защита“ за лица, застрашени по повод наказателни производства

Кабинетът е одобрил „специална защита“ за лица, застрашени по повод наказателни производства

Defakto.bg

Кабинетът в сряда е одобрил законопроект за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Целта е да се оптимизира работата на Бюрото по защита при главния прокурор, взаимодействието му с останалите държавни органи, както и използването на на финансови и човешки ресурси за функционирането му,  са мотивите на кабинета.

Новост е понятието „специална защита“, която ще се прилага на два етапа – предварителна защита и Програма за защита на застрашени лица.  Предлага се специалната защита винаги да започва с предварителна защита, която да е незабавна и да се прилага до издаване на разпореждане на главния прокурор или вземане на решение за мярката за защита от Съвета по защита.

Предвижда се също Бюрото по защита да дава мотивирано становище по предложението на окръжния прокурор или на съда относно  вида на конкретна мярка за предварителна защита.  Целта е да осигури и технологично време за събиране и оценка на информация за вземане на информирано решение от главния прокурор за включване или не на застрашеното лице в Програмата, сочи съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.  В този срок застрашеното лице ще може  да се информира за възможностите и ограниченията на Програмата за защита, както и да организира личните си дела със съдействието на Бюрото по защита.

Мерките по предварителната защита ще  започват след разпореждане на главния прокурор и писмено съгласие на застрашеното лице. При отказа на  застрашеното лице, процедурата да бъде прекратявана.

Въвеждат се още нови мерки за защита като психологическа, правна и медицинска.  Наред с това се предлага да отпаднат като самостоятелни мерките „лична физическа охрана“ и „пълна промяна на самоличността“, тъй като те са доказали своята неефективност. Отделно,  такива мерки не съществували  в аналогичните закони в останалите държави членки на Европейския съюз. Занапред личната физическа охрана ще бъде само временна мярка. „Пълната промяна на самоличността” ще е възможна само, ако лицето с променени основни данни да продължи да ги ползва и след излизането му от Програмата за защита, в случай че има необходимост от това.

При предварителната защита са предвидени: лична физическа охрана, охрана на имуществото, настаняване на безопасно място и настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието. Те ще могат да се прилагат само за 30 дни, а при необходимост срокът може да бъде удължен с още до 30 дни.

Мерките за защита по Програмата за защита ще са промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и релокация в друга държава.

Проектът създавал „необходимите законови условия за намаляване на риска от посегателства срещу защитените лица чрез оптимизиране на специалната защита”. Очаква се още да се ограничи необоснованото пребиваване на защитени лица в Програмата за продължителни периоди от време, без наличие на заплаха за тях, както и осъществяване на мерки за защита, несъответстващи на обективната степен на заплаха.

Ако застрашените лица не спазват условията за защита, ще възстановяват  разходите по мерките за защита.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.