Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд е отхвърлил искането на съдии и адвокати срещу “извънредния” спецнаказателен съд

Конституционният съд е отхвърлил искането на съдии и адвокати срещу “извънредния” спецнаказателен съд

Defakto.bg

Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането за забрана на “извънредния” спецсъд за делата за корупцията по високите етажи на властта. Искането бе направено от Върховния касационен съд (ВКС) и Висшия адвокатски съвет (ВАдС)

Решението на КС е взето с участието на 11 от 12-имата конституционни съдии,  сочи съобщение от сайта на съда.   Мотиви  още не са публикувани. На особено мнение е останал конституционният съдия Гроздан Илиев, който преди това бе заместник-председател на ВКС.

С поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) през миналата година делата за корупция срещу определен кръг лица от върховете на властта бяха прехвърлени от общите съдилища в специализираните.   Най-напред, Пленумът на  ВКС, а скоро след това и Висшият адвокатски съвет оспориха пред КС разширената подсъдност на Специализирания наказателен съд, а отделно адвокатите поискаха близо 20 нови текста да бъдат обявени за противоконституционни.  Новата подсъдност на спец наказателния съд е обсъждана  в   к.дело №10 със съдия докладчик бившия зам. председател на ВКС съдия Таня Райковска.  А пълният набор от аргументи срещу коригирания НПК ще се решава в друго дело (к.д. номер 12), със  съдия докладчик е проф. Цанка Цанкова.

И върховните съдии, и адвокатите аргументираха позицията, че законодателните промени превръщат  Специализирания наказателен съд (СпНС) в извънреден.

Поправките прехвърлиха близо  40 престъпления на  СпНС, ако са  извършени  от  депутати, министри, шефове на агенции, областни управители, магистрати и др.  Според съдиите и адвокатите именно специализацията по лица и длъжности, а не по предмет на делата,  придава на СпНС облик на  извънреден съд.  Като се  добавят и промените в Закона за съдебната власт за извънредни заплати на  спецсъдиите,  кадруване с командировки и др., спецсъдът се сдобива с  нетипична персонална подсъдност, заявиха  от ВКС и  ВАдвС.  С въведените  специални правила за по-кратки срокове за насрочване на делата пък се съкращава срока за подготовка и организиране на защитата, казазаха те.  Адвокатите  обърнаха  внимание и на командироването от друг съдебен орган, без преместването да е след конкурс и пр. Удивителен акцент от гледна точка на правото, е  посочената цел в мотивите на законопроекта –  “да бъдат постигнати очакванията на обществото за своевременни и справедливи наказания” – или,  таргета не са справедливите присъди, а удовлетворяване на обществени очаквания, сочеше адвокатурата.

ВКС и Висшият аддвоктаски съвет оспориха пред съда  дaдeнaтa caмo нa cпeцмaгиcтpaтитe пpивилeгия зa бoнycи дo 6 зaплaти гoдишнo. Tя бe зaпиcaнa в пocлeднитe пpoмeни нa Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт.  Като противоконституционна, върховните съдии  оспориха и приравняването на писмени доказателствени средства на peвизиoннитe aĸтoвe, c ĸoитo ca ycтaнoвeни дaнъчни зaдължeния и зaдължeния зa зaдължитeлни ocигypитeлни внocĸи и пpилoжeнитe ĸъм тяx peвизиoнни дoĸлaди, ĸaĸтo и дoĸлaдитe пo ЗДФИ oт извъpшeни финaнcoви инcпeĸции и oдитнитe дoĸлaди пo ЗCΠ, a cъщo и пpилoжeнитe ĸъм тяx дoĸyмeнти. Те не са събрани по реда на НПК и не могат да служат за  доказателства в процеса,  категорични бяха съдиите.

В официално становище правителството, главният прокурор и ВСС настояха искането на съдии и прокурори да бъде отхвърлено.

КС е  отхвърлил и  друго искане на ВАдвС за обявяване на противоконституционност на текстове от промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от 2015 г., с които бяха въведени с обратна сила нови условия за отдаване под наем и аренда на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд, а именно – само за животновъди, които могат да гарантират определено ниво на гъстота на животни в съответните пасища.  Става дума за разпоредбите на § 15 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, на чл. 37и, с изключение на ал. 1, последно изречение, на ал. 2, на ал. 3, на ал. 4, последно изречение, на ал. 5 и на ал. 15, на чл. 37м и на чл. 42 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.