Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд е отхвърлил искането на съдии и адвокати срещу „извънредния“ спецнаказателен съд

Конституционният съд е отхвърлил искането на съдии и адвокати срещу „извънредния“ спецнаказателен съд

Defakto.bg

Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането за забрана на „извънредния“ спецсъд за делата за корупцията по високите етажи на властта. Искането бе направено от Върховния касационен съд (ВКС) и Висшия адвокатски съвет (ВАдС)

Решението на КС е взето с участието на 11 от 12-имата конституционни съдии,  сочи съобщение от сайта на съда.   Мотиви  още не са публикувани. На особено мнение е останал конституционният съдия Гроздан Илиев, който преди това бе заместник-председател на ВКС.

С поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) през миналата година делата за корупция срещу определен кръг лица от върховете на властта бяха прехвърлени от общите съдилища в специализираните.   Най-напред, Пленумът на  ВКС, а скоро след това и Висшият адвокатски съвет оспориха пред КС разширената подсъдност на Специализирания наказателен съд, а отделно адвокатите поискаха близо 20 нови текста да бъдат обявени за противоконституционни.  Новата подсъдност на спец наказателния съд е обсъждана  в   к.дело №10 със съдия докладчик бившия зам. председател на ВКС съдия Таня Райковска.  А пълният набор от аргументи срещу коригирания НПК ще се решава в друго дело (к.д. номер 12), със  съдия докладчик е проф. Цанка Цанкова.

И върховните съдии, и адвокатите аргументираха позицията, че законодателните промени превръщат  Специализирания наказателен съд (СпНС) в извънреден.

Поправките прехвърлиха близо  40 престъпления на  СпНС, ако са  извършени  от  депутати, министри, шефове на агенции, областни управители, магистрати и др.  Според съдиите и адвокатите именно специализацията по лица и длъжности, а не по предмет на делата,  придава на СпНС облик на  извънреден съд.  Като се  добавят и промените в Закона за съдебната власт за извънредни заплати на  спецсъдиите,  кадруване с командировки и др., спецсъдът се сдобива с  нетипична персонална подсъдност, заявиха  от ВКС и  ВАдвС.  С въведените  специални правила за по-кратки срокове за насрочване на делата пък се съкращава срока за подготовка и организиране на защитата, казазаха те.  Адвокатите  обърнаха  внимание и на командироването от друг съдебен орган, без преместването да е след конкурс и пр. Удивителен акцент от гледна точка на правото, е  посочената цел в мотивите на законопроекта –  „да бъдат постигнати очакванията на обществото за своевременни и справедливи наказания“ – или,  таргета не са справедливите присъди, а удовлетворяване на обществени очаквания, сочеше адвокатурата.

ВКС и Висшият аддвоктаски съвет оспориха пред съда  дaдeнaтa caмo нa cпeцмaгиcтpaтитe пpивилeгия зa бoнycи дo 6 зaплaти гoдишнo. Tя бe зaпиcaнa в пocлeднитe пpoмeни нa Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт.  Като противоконституционна, върховните съдии  оспориха и приравняването на писмени доказателствени средства на peвизиoннитe aĸтoвe, c ĸoитo ca ycтaнoвeни дaнъчни зaдължeния и зaдължeния зa зaдължитeлни ocигypитeлни внocĸи и пpилoжeнитe ĸъм тяx peвизиoнни дoĸлaди, ĸaĸтo и дoĸлaдитe пo ЗДФИ oт извъpшeни финaнcoви инcпeĸции и oдитнитe дoĸлaди пo ЗCΠ, a cъщo и пpилoжeнитe ĸъм тяx дoĸyмeнти. Те не са събрани по реда на НПК и не могат да служат за  доказателства в процеса,  категорични бяха съдиите.

В официално становище правителството, главният прокурор и ВСС настояха искането на съдии и прокурори да бъде отхвърлено.

КС е  отхвърлил и  друго искане на ВАдвС за обявяване на противоконституционност на текстове от промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от 2015 г., с които бяха въведени с обратна сила нови условия за отдаване под наем и аренда на пасищата, мерите и ливадите от държавния и общинския поземлен фонд, а именно – само за животновъди, които могат да гарантират определено ниво на гъстота на животни в съответните пасища.  Става дума за разпоредбите на § 15 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, на чл. 37и, с изключение на ал. 1, последно изречение, на ал. 2, на ал. 3, на ал. 4, последно изречение, на ал. 5 и на ал. 15, на чл. 37м и на чл. 42 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.