Последни новини
Home / Законът / ВСС номинира прокурор в борда на Европейската мрежа на съдебните съвети

ВСС номинира прокурор в борда на Европейската мрежа на съдебните съвети

Defakto.bg

Гергана Мутафова спечели в надпревара с Калина Чапкънова

България номинира прокурор за изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), съставена основно от съдии.

На ръба на кворума днес, при присъствали 14 кадровици (минимумът за кворум е 13 от общо 25 членове на ВСС), Гергана Мутафова получи 9 гласа „за“. Конкурент й бе също прокурор – Калина Чапкънова, подкрепена от 3 „за“. Двама от кадровиците – Атанаска Дишева и Драгомир Кояджиков избраха опцията „не подкрепям никого“.

ЕМСС със седалище в Брюксел е международна оганизация, чиято цел е подобряване на сътрудничеството и взаимното опознаване на съдебните съвети в ЕС. Но не само – Европейската мрежа на съдебните съвети реагира остро по въпросите на съдийската независимост и други важни теми. ЕМСС през 2016 г. остро осъди масовите арести и обвинения на турски съдии и прокурори под претекста на неуспелия „преврат“ срещу Ердоган. Тогава нашият ВСС, позорно, замълча, заставайки зад позицията „въздържал се“. Европейската мрежа на съдебните съвети през 2017 г. призова да се спре мачкането на съдиите в Полша. Ние подписахме тази позиция.

В Изпълнителния борд на ЕМСС влизат 7 представители на съдебни съвети от различни държави. За първи път България бе представена там от Соня Найденова (съдия, първият представляващ предния ВСС) през 2014-2016 г. и това бе високо отличие за страната.

Сега предстои избор на президент на ЕМСС, чието място се овакантява от 1 юни, и на нов борд. Затова въпросът бе в дневния ред на пленума на ВСС.

Единодушно, с 14 „за“ кадровиците решиха да не номинират президент.

А нататък стана интересно.

Даниела Машева от прокурорската колегия на ВСС предложи за член на борда Гергана Мутафова, доскоро районен прокурор на Пловдив.

Даниела Марчева от съдийската колегия издигна Калина Чапкънова, която пък бе окръжен прокурор на Бургас.

Единствената съдийска номинация, направена от Олга Керелска, бе за Атанаска Дишева.

Самата Дишева благодари, но отклони кандидатурата си с аргумента, че е редно „първо да поработим във ВСС“. Тя обаче бе категорична -ЕМСС е съставена предимно от съдебни съвети, в които са само съдии. Затова принципно излъчването на прокурор ще е нецелесъобразно.

Става дума за член на ВСС, дали е съдия или прокурор няма значение, сряза я представляващият Боян Магдалинчев.

Първоначално имаше колебания дали да не бъдат предложени и двете издигнати кандидатури – и Мутафова, и Чапкънова, а вече при изслушването им в ЕМСС през май там да решат дали и коя от тях да бъде избрана в изпълнителния борд. Цветинка Пашкунова възрази – членовете на европейската мрежа и без това са много, общо 24, при две номинации шансът на България да влезе в борда съвсем намалява.

И двете кандидатки приеха номинациите.

Гергана Мутафова обяви, че във ВСС работи в 4 комисии, като две от тях са общи за целия съвет и има поглед върху работата на кадровия орган в цялост. Освен това бордът се занимавал и с финансови и бюджетни въпроси, а тя участва в бюджетната комисия на ВСС. Във всички случаи България трябва да има свой представител, независимо кой ще е той, категорична бе претендентката.

Най-важното е да излъчим кандидат, каза и Калина Чапкънова.

Гласуването в общото събрание на ЕМСС ще е през май.

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.