Последни новини
Home / Законът / Действащ зам.-министър отива на съд

Действащ зам.-министър отива на съд

Defakto.bg

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов отива на съд за измама. Това съобщиха от прокуратурата. Най-любопитното в случая е, че Попов е действащ зам.-министър от кабинета “Борисов” – 3. Обичайно клиентите на прокуратурата са “бивши”.

Най-общо му се търси отговорност, че през 2012 г. е искал от собственик на транспортна фирма 8000 евро, за да му уреди 4 броя разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт, макар че всъщност нямало как да го направи.

В края на м.г. пред медии самият Ангел Попов огласи името на подателя на сигнала и обвини, че му “организират атака”, за да бъде махнат от поста. Смята,  че една от причините е подготвяният закон за автосервизите и автоморгите.

Кой прав, кой крив – да реши съдът.

Ето съобщението на прокуратурата:

“Днес, 29 март 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски районен съд (СРС) обвинителен акт срещу обвиняем Ангел Попов – зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за извършена от него измама- престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

Попов е обвинен за това, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт.

В хода на разследването е установено, че към 2012г. Попов нямал никакво служебно или лично отношение към работната група в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която била оторизирана да разпределя ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

Въпреки това той създал невярното впечатление у управител на транспортна фирма, че може да повлияе върху решението на този колективен орган, като предаде различни суми на някой от членовете му, назовани поименно от Попов.

В действителност това било обективно невъзможно, тъй като сочените от него лица изобщо не били част от тази работна група.

Попов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от една до шест години лишаване от свобода.”

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.