Последни новини
Home / Законът / Действащ зам.-министър отива на съд

Действащ зам.-министър отива на съд

Defakto.bg

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов отива на съд за измама. Това съобщиха от прокуратурата. Най-любопитното в случая е, че Попов е действащ зам.-министър от кабинета „Борисов“ – 3. Обичайно клиентите на прокуратурата са „бивши“.

Най-общо му се търси отговорност, че през 2012 г. е искал от собственик на транспортна фирма 8000 евро, за да му уреди 4 броя разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт, макар че всъщност нямало как да го направи.

В края на м.г. пред медии самият Ангел Попов огласи името на подателя на сигнала и обвини, че му „организират атака“, за да бъде махнат от поста. Смята,  че една от причините е подготвяният закон за автосервизите и автоморгите.

Кой прав, кой крив – да реши съдът.

Ето съобщението на прокуратурата:

„Днес, 29 март 2018 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски районен съд (СРС) обвинителен акт срещу обвиняем Ангел Попов – зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за извършена от него измама- престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

Попов е обвинен за това, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт.

В хода на разследването е установено, че към 2012г. Попов нямал никакво служебно или лично отношение към работната група в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която била оторизирана да разпределя ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

Въпреки това той създал невярното впечатление у управител на транспортна фирма, че може да повлияе върху решението на този колективен орган, като предаде различни суми на някой от членовете му, назовани поименно от Попов.

В действителност това било обективно невъзможно, тъй като сочените от него лица изобщо не били част от тази работна група.

Попов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от една до шест години лишаване от свобода.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.