Последни новини
Home / Законът / Заради погубените коне в Осоговска планина уволняват шефа на кюстендилската Агенция по безопасност на храните

Заради погубените коне в Осоговска планина уволняват шефа на кюстендилската Агенция по безопасност на храните

Defakto.bg

Директорът на кюстендилската Агенция по безопасност на храните ще бъде уволнен заради случая с умрелите коне в Осоговската планина. Това заяви тази сутрин пред bTV министърът на земеделието Румен Порожанов, като уточни,че това ще стане най-вероятно още днес.  Скандалът с  бедстващите в студа и останали без храна коне избухна в началото на седмицата, след като те бяха открити случайно от група туристи. От около 100 коня бяха останали живи 30, като през следващите дни  умряха още три.

В понеделник прокуратурата се самосезира със случая и образува досъдебно  производство по чл. 325б от НК за жестоко отношение към животните. Главният прокурор  Цацаров пък заяви, че  зоополицията първа е трябвало да реагира за бедстващите коне.  От своя страна собственикът на конете Петър Пищалов отнов си намери оправдание – виновни за смъртта на животните били  хората, които са ги намерили преди повече от месец и не са му подали сигнал да си ги прибере, а са ги свалили 2 км по-ниско в планината, където имало само сняг и нямало никаква храна.

Според земеделския  министър,  вина имат и служителите, които са проверили мястото, където той отглежда конете, и са го регистрирали като животновъден обект, въпреки че се виждало, че в него няма необходимите условия.  Порожанов каза още,че европейската субсидия от 143 евро на кон не е достатъчна, ако животното се отглежда както трябва.  Именно заради това животновъдите взимали пасища, както и Петър Пищалов.

„Тези пасища често не се използват по предназначение. Конете се пускат безпризорно. Субсидиите могат да донесат 50 лв. на дка, а през 2015 г. Пищалов е наел близо 1800 дка пасища. Тези коне са му служили за защитаване на субсидията, тъй като на кон се падат поне 20 дка пасища“, уточни Порожанов.

По думите му Петър Пищалов е виновен за начина на отглеждане на конете. Именно заради това щял да си понесе санкции при плащането на субсидиите.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.