Последни новини
Home / Законът / Нова съдебна палата във Варна (за кой ли път?) буни ВСС

Нова съдебна палата във Варна (за кой ли път?) буни ВСС

Defakto.bg

Ще се строи ли все пак нова съдебна палата във Варна, в която да се съберат под един покрив всички съдилища (районен, окръжен, апелативен) и прокуратури в града? Проблемът днес изникна на заседанието на пленума на ВСС и разбуни духовете.

Поводът бе формален – ВСС трябваше да вземе решение за предоставянето на сграда на районната прокуратура във Варна.

А проблемът със съдебната палата в морския град е стар и наболял, макар че още в мандата на кабинета “Сакскобургготски” бе осигурен терен за строеж, а Миглена Тачева като правосъден министър направи първа копка.

В края на февруари тази година варненски юристи настояха изграждането на съдебна палата отново да влезе в дневния ред и изпратиха писмо на ВСС. Те заявяват, че пак трябва да бъдат проучени възможностите за проектиране и строеж на съдебна палата, като вариантите са общо три (един от проектите за палата е на снимката горе).

Единият вариант е да се строи на терена, планиран преди 10 години, макар че разрешителното за него вече е изтекло. Другият – палатата да се изгради срещу затвора във Варна. Третият – на терен на болница.

 

Става дума за проект за над 100 милиона лева, ще трябват поне пет мандата на ВСС да пусне в експлоатация такава сграда, обяви днес шефът на комисията по собствеността на съвета Евгени Диков. В България няма град (който е и апелативен център), където всички органи на съдебната власт да са в една сграда, подчерта той.

Атанаска Дишева не се съгласи. “Дори и да няма град, където всички органи да са на едно място, това не е аргумент да не се строи във Варна. Става дума за инвестиция, която ще бъде разсрочена във времето. Става въпрос и за евентуално решение на изпълнителната власт, която дори не сме питали”, каза Дишева.

Боян Магдалинчев прекъсна дебата, защото въпросът за палатата във Варна не е в дневния ред. Но съобщи, че във ВСС е получено писмото на юристите от града.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Люксембург ще решава дали незрящо лице може да бъде съдебен заседател по наказателни дела

Очакват се  решения  по преюдициални запитвания на Върховния административен съд и на Специализирания наказателен съд. …

Предстоящо: Съдът на ЕС ще се произнесе по питане на Апелативен съд Варна за конфискация на средства от престъпна дейност

  В четвъртък,  21 октомври,  Съдът на ЕС ще се произнесе по съединени дела C-845/19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.