Последни новини
Home / Законът / Парламентът ще гласува поправки в Закона за кредитиране на студенти и докторанти (обновена)

Парламентът ще гласува поправки в Закона за кредитиране на студенти и докторанти (обновена)

Defakto.bg

На първо четене  парламентът ще гласува поправките в  Закона за кредитиране на студенти и докторанти, предвижда програмата на НС.   Поправките предлагат  да се отпускат кредити и на студентите в задочна форма на обучение, а не само на тези в редовна.  Предвижда се намаляване на лихвения процент при заеми за обучение на студенти от 7 на 3.5%.  Поради често срещаната практика чуждестранни студенти да се завръщат в държавите си, без да погасят кредита си, има предложение кредитите над 50 хил. лева да се отпускат от банките само с поръчител.

Очаква се също Народното събрание да гласува промени в Кодекса за социално осигуряване, които трябва да решат дали родителите на загинали в задгранична мисия военнослужещи да получават наследствена пенсия.  Според  действащото законодателство такава пенсия  получават само родителите на загинали по време на наборна служба.

Парламентарната комисия по енергетика ще обсъди предложението за промяна в Закона за енергетиката, внесено от „Обединени патриоти“ във връзка с казуса ЧЕЗ. Предлага се КЕВР да има правомощията да разрешава сделките при продажба на части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура

13 часа, четвъртък
Мнозинството в Народното събрание отхвърли законопроекта на БСП за студентското кредитиране, който предвиждаше намаляване на лихвата по студентските кредити  от 7 на 3,5 процента и разширяване на обхвата на кредитиране на студенти и докторанти в задочна, дистанционна и вечерна форма.
Мотивите на вносителите са улесняване достъпа на студенти до банков заем, а очакваните ефекти – все повече студенти да остават и да се обучават в страната. Предложенията обаче срещнаха редица критики.
От ГЕРБ оспориха информацията, че е налице висок процент на лошите кредити по програмата. Валери Жаблянов от БСП обаче реагира така: „Ама как ще функционира без проблем? Вие спомняте ли си преди 5 години какъв беше обемът на лошите кредити в банките? Защото парите вместо да ги дадат за образование, ги дадоха за бетон, арматурно желязо и изкопи в София“.
Мнозинството в Народното събрание се обяви и против предложението на БСП кредити над 50 000 лева да се отпускат само с поръчител с аргумента, че това противоречи на финансовата логика на студентското и докторантско кредитиране, тъй като то е основано на държавни гаранции.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.