Последни новини
Home / Законът / Софийският градски съд изпрати закона за гражданската конфискация в Съда на ЕС*

Софийският градски съд изпрати закона за гражданската конфискация в Съда на ЕС*

Defakto.bg

Миналия четвъртък Съдът на ЕС  в Люксембург е бил сезиран Софийския градски съд (СГС) по повод  делото за отнемане на имущество на стойност над 2 млрд лева, заведено срещу Цветан Василев и още 27 юридически и физически лица, съобщава  „Капитал”*.   Става въпрос за процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество на обвинени, но неосъдени лица, по която има заведени множество дела по иск на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ), сега Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).
Делото е спряно, а СГС е формулирал шест преюдициални въпроса до СЕС.

Във въпросите съдът съпоставя правото на ЕС (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 год. за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз) с българския закон, който допуска процедурата по конфискация на имущество да започне и да се проведе дори и ако няма влязла в сила присъда за престъпление.

Какво пита Софийският градски съд  Съда на ЕС:
1. Дали европейското законодателство, което казва, че държавите трябва да въведат „минимални правила за обезпечаването на имущество с оглед евентуална последваща конфискация“, трябва да се тълкува като даващо право на държавите-членки да приемат правила за гражданска конфискация, неоснована на присъда?

  1. Дали е в съзвучие с европейското законодателство тълкуването на българския закон, че е достатъчно единствено образуването на наказателно производство срещу едно лице, за да се инициира и проведе процедура по гражданска конфискация срещу него?3. Допустимо ли е европейското законодателство в тази област да се тълкува разширително?4. Следва ли правото на ЕС да се тълкува в смисъл, че само въз основа на несъответствие между стойността на имуществото и получените законни доходи на лицето може да се отнеме имуществено право като придобито пряко или косвено от престъпление, без да е налице влязла в сила присъда, установяваща, че лицето е извършило престъплението?5. Следва ли правото на Съюза да се тълкува като уреждащо конфискация на имущества на трети лица като допълнителна или алтернативна мярка на пряката конфискация или като допълнителна мярка на разширена конфискация?6.Следва ли правото на ЕС да се разбира като гарантиращо и прилагане на презумпцията за невиновност и забраняващо конфискация, неоснована на присъда?Според досегашната практика на съдилищата в такива случаи до произнасянето на съда в Люксембург трябва да бъде спряно не само делото срещу Цветан Василев, но и всички висящи дела, заведени до момента от КОНПИ, които занапред ще се поддържат от новата комисия КПКОНПИ, чийто председател е същият – Пламен Георгиев, коментира „Капитал”.

Законът

Т.нар. гражданска конфискация,  беше въведена през 2012 г. от ГЕРБ със Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Този закон бе  отменен с новия антикорупционен закон на ГЕРБ (Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество), но уредбата на тази материя остана идентична. Според закона определено имущество може да бъде отнето със съдебно решение на граждански съд по реда на ГПК.ования за внасяне му.

Основанията за отнемане на имущество са две.

Първо –  лицето да е привлечено като обвиняем или да е образувано наказателно производство, което не може да приключи поради давност, амнистия и други определени в закона причини. Привличането трябва да е само за престъпления изчерпателно изброени в чл. 22 от закона състави на Наказателния кодекс (НК).

Второто условие е да е налице значително несъответствие между нетния доход и имуществото на проверяваното лице, и то за период от 10 години назад от датата на образуване на проверката. Несъответствието е налице, ако за проверявания период имуществото надвишава доходите със 150 000 лева. В първия вариант на закона летвата на несъответствието  беше –  250 000 лв., но бе променена от управляващите по предложение на комисията, един от аргументите беше, че така ще  бъдат обхванати и  средните и ниските нива на организираната престъпност.

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.