Последни новини
Home / Законът / По случая „Скрипал“ България запазва неутралитет, няма да гони руски дипломати (обновена)

По случая „Скрипал“ България запазва неутралитет, няма да гони руски дипломати (обновена)

Defakto.bg

Корнелия Нинова поздрави премиера, Томислав Дончев опроверга „Ройтерс“

Към момента не смятаме, че трябва да гоним руски дипломати или технически лица. Подкрепяме Великобритания, но няма достатъчно доказателства за прогонване на лица от дипломатическия  корпус на Руската федерация.  Това стана ясно  от  изявление на премиера Бойко Борисов след заседанието но Съвета за сигурност към Министeрски  съвет по случая „Скрипал”. Борисов обясни, че е повикал посланика ни в Русия Бойко Коцев за консултации, тъй като България в момента председателства ЕС.  Даде да се разбере, че досега е провел „няколко разговора с него” по тази причина”.

Като председателстващи Европейския съвет ние трябва да запазим канала за комуникация – както направихме в една свръхнапрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия. Това влиза в нашите задължения. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че ние обръщаме сериозно внимание“, добави премиера.

Бойко Коцев остава една седмица у нас, след което се завръща в Москва,  по думите на Борисов,  тъй като „на 8-и има една голяма изложба, която правим, на Светлин Русев, в Москва”.

 „Днес колегите, включително и от президентството, подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания – това което сме направили на Европейския съвет. В същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори, което е прочел, което в съответните консултации там с местните фактори, с които комуникира. Чакаме повече доказателства, ако има такива, и към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация.  Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания, и в същото време – ясно решение, че за една седмица ще бъде тук господин Коцев, тъй като на 8-и има една голяма изложба, която правим, на Светлин Русев, в Москва“.

Корнелия Нинова

Поздравявам г-н Борисов за решението да се изчакат доказателствата, фактите и да не се експулсират руски дипломати, както и да не се отзовават наши, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента, цитирана от „Фокус“.

Изявлението на соцлидера бе след председателския съвет на Народното събрание и във връзка с решението на министър-председателят Борисов да не се експулсират руски дипломати.

„Поздравяваме премиера Борисов за позицията, изразена след заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Тя съвпада с нашето предложение за декларация в името на стабилността на Европа, спокойствието и сигурността на хората и на националния ни интерес“, подчерта Корнелия Нинова.

„Имаме нужда от истина, от доказателства. Имаме нужда, както той казва, от запазване на канала за диалог не само между нас и Русия, между Европа и Русия. Надяваме се като председател на Съвета на ЕС, България да поеме това посредничество и да бъде мост между Европа и Русия в името на мира и спокойствието на всички народи в Европа“, продължи Нинова. Не постигнахме съгласие за обща декларация на председателски съвет, беше в националния интерес да имаме такава, каза още тя.

Томислав Дончев

В правителството има силно проруско лоби

„България, която има силно проруско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да реши дали да последва своите съюзници от ЕС и НАТО в гоненето на руски дипломати заради случая Скрипал“, казва  вицепремиерът Томислав Дончев в интервюто за Ройтерс по повод случая „Скрипал“,  цитирано от агенция „Фокус“.

Интервюто за Ройтерс е взето вчера, а днес Съвета по сигурността към Министерски съвет обяви, че България няма да експулсира руски дипломати, дакато не бъдат показани убедителни доказателства за участие на руската страна в покушеине срещу бившия й агент.   „Политическата ситуация в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат на базата на консенсус“, казва Дончев и посочва че според част от управляващата коалиция и по-голямата част от опозицията трябва да се поддържат добри отношения с Русия.

Вицепремиерът е категоричен, че в момента по темата Скрипал „за добро или лошо, няма такъв консенсус“.

Пресцентърът на МС: Дончев никога не е оценявал ориентацията на правителството

По – късно пресслужбата на Министерски съвет разпространи опровержение за някои от оценките на вицепремиера в интервюто, които твърди се, са му приписани от Агенция Ройтерс.   Ето какво се казва в него:

Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя Томислав Дончев за агенция Ройтерс, заявяваме, че той не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая „Скрипал“.

Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет.  Интервюто на вицепремиера Дончев е дадено на 29 март. С цел прозрачност и точност предоставяме точен цитат на изказването, достъпен и на звуков запис.

„Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо.

Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за Правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и Президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма.

Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката.

България е член на ЕС и член на НАТО и не веднъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове.“

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.