Последни новини
Home / Законът / “Царските” дела се отлагат в издирване на наследници

“Царските” дела се отлагат в издирване на наследници

Defakto.bg

Делата за т.нар. царски имоти, водени от държавата срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, могат да се подновят най-рано наесен. Това стана ясно днес на процеса за 16 500 дка рилски гори, който още е на първа инстанция в Софийския окръжен съд.

Това неминуемо ще отекне и в делото за “Врана” в Софийския градски съд, насрочено за май. То е второто, по което още няма произнасяне на първата инстанция.

Причината този път не е молба на отговорния за държавната собственост регионален министър за спиране на делата в търсене на споразумение със Симеон – тези молби отдавна бяха оттеглени, след като държавата категорично заяви, че сделка няма да има. Процесите се спъват от друго – смъртта на една от братовчедките на Сакскобургготски Маргарет дьо Шовини, срещу която също са насочени исковете на държавата.

Броени минути преди старта на делото в Софийския окръжен съд днес по факса е било получено уведомление от адвоката на Маргарет дьо Шовини за нейната кончина, както и превод-копие на акт за смърт от 2017 г. Но това не е официален документ, а законът предвижда спиране на делото при смърт на някоя от страните.

До това вероятно няма да се стигне. Днес съдът прие, че незабавно трябва да се предприемат действия за официално установяване както на факта на смъртта, така и на наследниците на дьо Шовини, за да бъдат конституирани те като страни.

Установяването на страните е отговорност на ищеца, в случая държавата, представлявана от кантората на Ирен Савова. А в залата се разбра за спорове за наследяването на братовчедката на Симеон, прескачащи между Франция и Германия. При това положение издаването на новото европейско удостоверение за наследство може да се забави. Но без яснота по въпроса за ответниците, дела за “царските имоти” не могат да се гледат.

Процесът за горите бе отложен за началото на октомври. Дотогава трябва да се изготви и съдебно-техническа експертиза за съответствие на имотите, заключението днес също не бе готово.

За кога ще бъде отложено делото “Врана” предстои да разберем.

Държавата окончателно, на три инстанции, вече спечели споровете за резиденциите “Ситняково” и “Саръгьол”. На две инстанции в нейна полза е и решението за “Царска Бистрица”. То бе оспорено от защитата на Симеон пред Върховния касационен съд, който още не се произнесъл дали допуска и този казус до касация. Очакванията са ВКС да го гледа, както постъпи с предните две дела.

Така че развой по “царските имоти” – наесен.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.